Vesti Online

Skandal sa nameštanjem najpopularnije igre na sreću

Skandal sa nameštanjem najpopularnije igre na sreću

Tužilaštvo istražuje Loto prevaru

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
"Vidoviti" operater: Upisivanje broja koji će tek biti izvučen

„Vidoviti“ operater: Upisivanje broja koji će tek biti izvučen

stok

Nakon što je „greškom“ operatera tokom izvlačenja loto kuglica, jedan od brojeva, kompletno sa pratećom statistikom, objavljen pre nego što je izvučen iz bubnja, Republičko javno tužilaštvo pokrenulo je istragu o regularnosti organizovanja ove igre na sreću. Reagujući na skandal koji je izazvao lavinu nezadovoljstva u Srbiji, premijer Aleksandar Vučić najavio je temeljnu istragu i kažnjavanje svih odgovornih, ukoliko se utvrdi da je bilo krivičnog dela i nameštanja brojeva

„Više javno tužilaštvo u Beogradu izdalo je nalog Ministarstvu unutrašnjih poslova za prikupljanje potrebnih informacija i obaveštenja kako bi se utvrdile sve činjenice i eventualna krivična odgovornost u vezi sa izvlačenjem brojeva u igri na sreću ‘Loto’ Državne lutrije Srbije, u 59. kolu, koje je emitovano u direktnom televizijskom prenosu na TV Prva, u utorak, 28. 7. 2015. godine“, navodi se u saopštenju Tužilaštva koje je potpisala Zagorka Dolovac. U saopštenju se kaže da je Tužilaštvo svesno da je ovaj slučaj izazvao široko uznemirenje građana, s obzirom na to da je reč o Državnoj lutriji Srbije, tako da će o svim rezultatima istrage javnost biti blagovremeno obaveštena.

„Tužilaštvo je odlučno da se ceo ovaj slučaj detaljno ispita i kao republički javni tužilac želim da poručim da će svi odgovorni biti procesuirani bez obzira na funkciju koju obavljaju i poziciju koju imaju“, navodi se u saopštenju.

Photo: Stock

Povodom najnovije Loto afere oglasio se i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je poručio da će odgovorati svi koji su učestvovali u ovom izvlačenju brojeva, ukoliko se dokaže da je nepravilnosti bilo.

„Stanje u državnoj lutriji je katastrofalno, policija istražuje ovaj slučaj. Takvo kršenje poverenja građana ne može da se dešava, svi koji su učestvovali u prevari znaju gde će da putuju“, poručio je tim povodom predsednik Vlade Srbije odgovarajući na pitanja novinara.

Tokom skandaloznog 59. ovogodišnjeg izvlačenja loto brojeva koje se odigravalo u direktnom televizijskom prenosu u utorak uveče, dogodila se izuzetno „neobična“ situacija. Tom prilikom prva tri broja su izvučena regularno dok se nakon izvlačenja četvrte kuglice sa brojem „27“ na ekranu pojavio broj „21“, a iza njega i ispravna cifra „27“. Iako su gledaoci pomislili da je u pitanju slučajni previd operatera koji u kompjuter unosi izvučene brojeve, pravi šok je usledio kada je kao peti broj izvučen upravo broj „21“ koji je minut pre toga „greškom“ već bio upisan kao izvučeni broj!

Nakon toga, u jednom trenutku na ekranu se, umesto izvučenih brojeva, pojavilo pet brojeva „27“ što je pojačalo utisak simuliranja greške u softveru kako bi se prikrio pravi uzrok čitavog skandala. Da greške u softveru nije bilo, potvrdila je i Državna lutrija koja je saopštila da je do zabune došlo „tehničkom greškom nastalom usled ljudskog faktora“, odnosno omaškom operatera angažovanog na izvlačenju, tako što je na ekranu greškom ispisan broj „21“. Kako se, međutim, dogodilo da taj isti broj „greškom“ odmah zatim bude i izvučen, genijalci iz Lutrije nisu precizirali.

Izgubljeno poverenje: Loto igrači, žrtve organizovane prevare

Photo: Stock

„Državna lutrija Srbije uverava igrače i širu javnost da osim pogrešno unetog broja, dakle greške operatera koja je nažalost moguća u toku živog izvlačenja, nije bilo nikakvih drugih radnji koje bi dovele u pitanje regularnost ovog izvlačenja, što su potvrdili članovi Komisije za izvlačenje brojeva koju čine dva predstavnika Državne lutrije Srbije i jedan Ministarstva finansija. Isti zaključak donela je i Komisija centralnog trezora nakon završetka izvlačenja“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Državne lutrije Srbije.

Lutrija izražava žaljenje zbog greške koja se desila u toku izvlačenja u 59. kolu i dodaje da će, pored svih procedura za utvrđivanje regularnosti u toku izvlačenja i one neposredno posle njega, koje su već obavljene, ispitati okolnosti koje su dovele do nastale greške, odnosno previda koji se desio.

„Još jednom uveravamo sve zainteresovane strane da ova tehnička greška ni na koji način nije dovela u pitanje regularnost izvlačenja“, istakla je Državna lutrija Srbije.

Država da dokaže da ne stoji iza Loto prevare: Aleksandar Vučić, obećao temeljnu istragu i kažnjavanje odgovornih

Photo: kurir-info.rs

S obzirom da niko nije ni očekivao da bi Lutrija mogla da prizna pljačku igrača koju je sama organizovala, sada su na potezu državni organi koji treba da ustanove šta se zaista događa u ovoj državnoj firmi čije je poslovanje bilo praćeno brojnim skandalima u poslednjih desetak godina. Naravno, sve pod uslovom da se eventualne prevare nisu događale po nalogu same države što čitavoj priči daje značajno šire dimenzije.

Da se nešto čudno dešava svedoče i „krivci“ koje su domaći mediji već pronašli u „hrvatskom softveru“ kojim se navodno pokušava urušiti ugled ionako nekredibilne Državne lutrije Srbije. Konačnu reč o čitavom skandalu ipak će dati sami Loto igrači čije je poverenje poslednjim skandalom u potpunosti srušeno, što će se višestruko negativno odraziti na buduće poslovanje Državne lutrije. Pored odlučne akcije države i kažnjavanja odgovornih za nastali skandal, za ponovno uspostavljanje poverenja igrača biće neophodna i promena postojećih pravila igre, pre svega odredbi o krajnjim rokovima prijema uplata koji organizatoru ostavljaju puna dva sata slobodnog prostora za organizovanje eventualnih mahinacija. Uvođenje mogućnosti igrača da svoje kombinacije uplaćuju do samog početka izvlačenja otklonilo bi sumnje da Državna lutrija generisanjem onih kombinacija brojeva koje nisu uplaćene i kasnijom manipulacijom težim i lakšim lopticama po sopstvenom nahođenju namešta rezultate izvlačenja.

Šta se tačno događalo tokom famoznog izvlačenja loto brojeva možete pogledati u snimku emisije od 28. jula 2015. godine: