Vesti Online

Sirijska vojska odbila ofanzivu islamista na grad Hasaka

Sirijska vojska je danas saopštila da je odbila ofanzivu pripadnika Islamske države na severoistočni grad Hasaka i isterala islamiste koji su zauzeli ključne instalacije u južnom delu grada.

Severoistočni obod Sirije je strateški značajan jer povezuje područja koja kontroliše Islamska država u Siriji i Iraku, prenosi Rojters.
Islamisti su napredujući od svog uporišta u gradu Šadadi zauzeli više oblasti oko obližnje Hasake, izmedju ostalog i pomoću desetak samoubilačkih napada u kojima su koristili kamione pune eksploziva, navodi Rojters.

Sirijska državna tv javila je, citirajući vojne izvore, da je vojska uspela da povrati neke vitalne objekte u gradu, uključujući elektranu i zatvor, kao i dva sela u blizini Hasake koja su zauzeli islamisti.
Hasaka je inače glavni grad provincije bogate naftom i žitom, podsetio je Rojters.
U medjuvremenu, Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je najmanje 71 osoba poginula u sukobima sa Islamskom državom.
SAD i njihovi saveznici saopštili su u četvrtak da su izveli 17 vazdušnih udara na ciljeve IS u Siriji i Iraku, od toga četiri upravo u blizini Hasake, preneo je Rojters. (Blic)