Vesti Online

SEUL UPOZORAVA: Severna Koreja nuklearno toliko moćna da može da ugrozi i SAD!

Ministarstvo odbrane Južne Koreje upozorilo je danas da je Severna Koreja dostigla značajan tehnološki nivo da može da proizvodi minijaturne nuklearne naprave, koje se mogu postavljati na više raketa.

SEUL UPOZORAVA: Severna Koreja nuklearno toliko moćna da može da ugrozi i SAD!

“Sposobnosti Severne Koreje da smanji nuklearna naoružanja čini se da je dostigla značajan nivo”, ukazuje Ministarstvo, a prenosi AFP.

Ministarstvo ističe da je Severna Koreja, najverovatnije, proizvela 40 kilograma plutonijuma spremnog za nuklerano naoružanje, kroz reprocesuiranje potrošenog nuklearnog goriva, i da sada radi na bogaćenju uranijuma.

Pretpostavlja se da je Severna Koreja stekla kapacitete za razvoj raketa koje bi mogle ugroziti i SAD, ukazuje Ministarstvo.

Pjongjang je 2012. pokazao da ima kapacitete raketa lansiranjem satelita u orbitu, ali još nije sproveo test koji bi pokazao da ima tehnologiju za povratak potreban za interkontinentalne rakete.

Jedan neimenovani zvaničnik ministarstva odbrana agenciji Jonhap je kazao da je Severna Koreja povećala domet svojih raketa na 10.000 kilometara, sa ranijih 7.000. (Press)