Vesti Online

Šareni revolucionari” blokirali raskrsnice u centru Skoplja

Šareni revolucionari” blokirali raskrsnice u centru Skoplja

sreda, 01.06.2016. u 15:34

Са једног од претходних протеста у Скопљу (Фото Фонет/АП)

SKOPLjE – Građanska udruženja koja organizuju proteste u okviru takozvane „Šarene revolucije” blokirala su danas tri raskrsnice u centru Skoplja, javljaju makedonski mediji.

Aktivisti su blokirali raskrsnice kod Saborne crkve, sudske palate i Crvenog krsta, objavio je makedonski sajt Plusinfo.

„Ovo je blokada za pravdu i slobodu. Ovo je blokada protiv abolicije kriminalaca. Ovo je blokada čiji je cilj da građanski glas prodre u sistem koji je režim okupirao”, istakli su aktivisti „Šarene revolucije”.

Oni su, takođe, zamolili građane za podršku i strpljenje i poručili im da se, ako naiđu na blokadu u saobraćaju, priključe i pritisnu sirenu u znak podrške, „za sebe i za slobodnu Makedoniju”.

Odluka makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da abolira od odgovornosti 56 partijskih i državnih funkcionera izazvala je višemesečne masovne proteste u Makedoniji, koja je inače već više od godinu dana u dubokoj političkoj krizi, prenosi Tanjug.

Zaev: Političku krizu rešiti na fer izborima

Lider opozicione SDSM Zoran Zaev ocenio je da politička kriza u Makedoniji mora što pre da se okonča na slobodnim, fer i regularnim izborima.

„Odluka o aboliciji će morati da se povuče u celini, zakoni da važe za sve podjednako”, poručio je Zaev.

Zaev je naglasio da će se demokratske promene desiti na regularnim izborima, prenela je agencija MIA.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov je početkom aprila abolirao političare iz redova i VMRO-DPMNE i SDSM od optužbi vezanih za aferu prisluškivanja, što je pokrenulo svakodnevne opozicione proteste i produbio političku krizu.

Nedavno, Ivanov je objavio da je doneo odluku o poništenju pomilovanja za 22 osobe zbog toga što su, kako je objasnio, svi oni politički eksponirana lica.

„U saglasnosti sa Zakonom za dopunu zakona o pomilovanju, doneo sam odluku o poništenju odluke o aboliciji, odnosno oslobađanju od postupka gonjenja za sva politički eksponirana lica, ukupno 22”, kazao je Ivanov.

Ivanov je objasnio da sva druga lica koja su abolirana 12. aprila, u skladu sa zakonskim izmenama, imaju mogućnost da lično podnesu zahteve za poništenje odluka o njihovoj aboliciji. (Politika)