Vesti Online

SAD I KINA ZAOŠTRAVAJU: Da li nam preti Treći svetski rat?!

Mnogi analitičari kažu da bi napetosti u Južnom kineskom moru mogle da izazovu globalni sukob.

 

Da li nam preti Treći svetski rat? (Foto: Jutjub)

Na Razvojnom forumu u Pekingu nije mogla da se izbegne tema odnosa Kine i Amerike, pa se tako spomenula i tzv. Tukididova zamka, prenose agencije. Mnogi analitičari smatraju da je novi svetski rat samo pitanje vremena, i to ne baš dalekog, kao i da bi napetosti u Južnom kineskom moru mogle da izazovu globalni sukob.

Prema njihovom mišljenju, dve velesile – SAD i Kina – upadaju u tzv. Tukididovu zamku, nazvanu po istoričaru i generalu, učesnika rata između Atine i Sparte. NJegova je teza da je uspon Atine uzbunio Spartu, što je rat na kraju učinilo neizbežnim, navode mediji. Od tog prvog opisanog slučaja, promena na vrhu globalne dominacije često je dovodila do globalnog sukoba Amerikanci imaju daleko najveći vojni budžet na svetu.

Kina je, s druge strane, ubedljivo druga po potrošnji za vojsku i svoja izdvajanja iz godine u godinu znatno povećava. Razvija tehnologiju koja može da parira američkoj, npr. projektile za uništavanje brodova, u prvom redu nosača aviona. Peking je proteklih godina ubrzao stvaranje veštačkih ostrva u vodama Južnog kineskog mora, na kojima gradi zgrade, luke i piste dovoljno velike za vojne avione.

Početkom marta u sporne vode uplovili su američki nosač aviona u pratnji dva razarača i krstarice, kao i admiralskog broda. Kineski predsednik Si Đinping ne veruje da postoji zamka, ali pre nekoliko meseci oprezno je upozorio kako, ukoliko velike sile budu ponavljale iste strateške greške, postoji mogućnost da sami upadnu u zamku. Barak Obama mu je uzvratio kako SAD podržava uspon miroljubive, stabilne i prosperitetne Kine koja će biti odgovoran igrač na međunarodnoj sceni – mnogo suptilnih poruka u nekoliko rečenica dvojice predsednika Kroz istoriju četiri od 16 sličnih situacija nisu završile ratom, od toga tri u poslednjih 70-ak godina.

Razlog su, naravno, nuklearni potencijali, tako da nitko nije laganog prsta na obaraču, navode mediji. Uostalom, još je Albert Ajnštajn rekao kako ne zna koja će oružja da se koriste u Trećem svetskom ratu, ali je siguran kako će se u četvrtom boriti praćkama. (Pravda)