Vesti Online

RUSKI GAS

Ruski gas

VREME JE DA SVOJU BUDUĆNOST UZMETE U SVOJE RUKE

LIDER PLUS 012 532971  i  0112418228

Prezentacija

Šta znači životno osiguranje i kako funkcionise možete pogledati na našoj kratkoj prezentaciji.

 

Srbija odustaje od ruskog gasa i okreće se Americi

Nakon što je Rusija odustala od projekta “Južni tok”, Srbija se okreće američkim vezama za snabdevanje gasom, saznaje “Blic”.

Beta/AP/B.S
Ubrzavaju se razgovori sa Amerikancima oko isporuke gasa

Dogovor je postignut na sastancima premijera Aleksandra Vučića s potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i pomoćnicom državnog sekretara Viktorijom Nuland u subotu u Minhenu.

Izvor “Blica” iz Vlade Srbije kaže da se “stvari maksimalno ubrzavaju”.

– Sve je sa Amerikancima još na nivou planova, ali priča dobija na brzini. Srbija treba da se priključi na sve moguće izvore gasa – objašnjava naš izvor.

Gas bi u Srbiju mogao da stiže preko Hrvatske, preko Krka, kad se realizuje gradnja terminala za tečni prirodni gas, koji bi dovozili katarski, alžirski i eventualno američki tankeri. Iz Amerike bi gas stizao komprimovan, pa time i skuplji. Potom bi bio isporučivan u Mađarsku i zemlje Balkana. Ovu opciju je nedavno nagovestio ambasador SAD u Hrvatskoj Kenet Herbert, poručivši da Amerika računa da će se


“Srbija uključiti u projekat gasovoda preko Krka”. Druga opcija je da gas u Srbiju stiže preko grčko-bugarske interkonekcije, a treća Transatlantski gasovod. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da Srbija odgovorno posmatra sve energetske izazove.

– Pratimo razvoj situacije. Među važnim stvarima za nas će biti interkonekcija sa susednim zemljama, pre svega sa Bugarskom. Nema dileme da ćemo u svemu učestvovati – ističe Antić.

Okretanje Americi i EU za snabdevanje gasom moglo bi da ostavi teške posledice po političke veze Srbije sa Rusijom. Ipak, nadležne u srpskoj vladi to ne brine.

– Što bi se Rusi ljutili kada su sami odustali od “Južnog toka”? – kaže izvor “Blica” iz vrha Vlade Srbije.

Da odluka Srbije ne bi trebalo da naljuti Ruse, smatra i Sergej Grizunov, profesor na Moskovskom univerzitetu.

– Danas u svetu vladaju bogovi biznisa. Razumem da se razmišlja i o političkim odnosima zemalja, ali Srbija bi na osnovu tržišne konkurencije trebalo da bira šta joj više odgovara. Rusija je danas u vrlo teškoj ekonomskoj poziciji i ne baš poželjan privredni partner – kaže Grizunov za “Blic”. On se nada da okretanje Srbije ka drugim izvorima gasa neće biti korišćeno kao argument za kvarenje odnosa dve zemlje.

Dušan Lazić, bivši ambasador i član Foruma za međunarodne odnose, objašnjava da je projekat “Južni tok” potonuo i da su svi počeli potragu za novim opcijama.

– Okretanje drugim izvorima je stvar energetske stabilnosti zemlje. Na to niko ne može da stavi primedbu. Poteze Srbije može da shvati ko kako hoće, može da bude i ljutnje, ali Srbiji se ništa loše ne može staviti na dušu – kaže Lazić.