Vesti Online

Rusija: Navala na kupovinu zbog pada vrednosti rublje

Veliki broj kupaca preplavio je prodavnicu namještaja “IKEA” u Moskvi, nakon što je švedska kompanija najavila da će sjutra povećati cijene. Pojedine radnje prijavile su rekordne profite, dok su neke prekinule operacije zbog strahovanja u pogledu daljeg pada ruske valute. Tehnološki gigant Epl je zbog nestabilnosti obustvatio prodaju na internetu.

Rublja je danas ojačala u odnosu na dolar i euro, nakon što je Moskva prodala dolare da bi osnažila valutu. Premijer Dmitrij Medvedev je na sastanku sa ministrima i industrijskim liderima rekao da Rusija ima dovoljno resursa da izdrži ekonomsku krizu.

Rublja je nadoknadila veći dio jučerašnjeg gubitka, ali je njena ukupna vrijednost ove godine pala za 50 odsto. Današnji rast vrijednosti uslijedio je nakon što je ministarstvo finansija najavilo da će prodavati strane valute iz rezervi, dok god se ne stabilizuje rublja. Centralna banka je pak povećala osnovnu kamatnu stopu sa 10,5 na 17 odsto, u nadi da će to spriječiti rasprodaju rublje. To je najveće povećanje u poslednjih 16 godina.