Vesti Online

Rohani: Postignut okvirni sporazum o nuklearnom programu

Rešenje o ključnim tačkama sporazuma o iranskom nuklearnom programu je postignuto, saopštio je danas iranski predsednik Hasan Rohani.

Rohani je istakao da će rad na nacrtu konačnog sporazuma, koji treba biti gotov do 30. juna, početi odmah, prenosi Raša tudej.

Prema sporazumu, Teheran je pristao da smanji broj centrifuga na 6.000, sa sadašnjih 19.000, pišu iranski mediji.

Sporazum bi trebalo da bude na snazi narednih deset godina. “Rešenje je pronađeno. Odmah počinjemo da radimo na nacrtu konačnog sporazuma”, izjavio je šef iranske diplomatije Džavad Zarif u Lozani.

I nemačko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na Tviteru da je postignut okvirni sporazum o iranskom nuklernom programu.

Danas je osmi dan razgovora u švajcarskom gradu, nakon što je probijen ranije postavljeni rok za postizanje okvirnog sporazuma, 31. mart.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkom, koji su počeli krajem 2013, usmereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamenu za ublažavanje sankcija koje su nanele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Obama pozdravio dogovor sa Iranom

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je dostizanje dogovora o ključnim parametrima sporazuma o nuklearnom programu Irana, nazivajući ga istorijskim, ali i upozoravajući Teheran da će svet nadzirati da li poštuje preuzete obaveze, javile su agencije. “Ukoliko Iran bude varao, svet će to znati”, rekao je Obama, dodajući da je dogovor postignut u Lozani u Švajcarskoj baziran ne na poverenju, već na verifikaciji, prenosi AFP.

“SAD sa saveznicima i partnerima danas su postigli istorijski sporazum sa Iranom, koji će ako bude u potpunosti sproveden, sprečiti Iran od sticanja nuklearnog oružja”, naveo je predsednik SAD, prenosi Rojters, dodajući da je Obama uporedio ovaj dogovor sa dogovorima koji su njegovi prethodnici postigli sa bivšim Sovjetskim Savezom o kontroli nuklearnog naoružanja, koji su “svet učinili bezbednijim” tokom “hladnog rata”.

“Ovo je dobar dogovor, dogovor koji odgovara na naše suštinske primedbe”, kazao je Obama, za kog Asošijeted pres navodi da je “investirao znatan politički kapital u ove nuklearne pregovore”.

“Zbog ovih razgovora zategnuti su odnosi SAD i Izraela, koji Teheran doživljava kao egzistencijalnu pretnju, a produbljena je napetost i sa Kongresom”, objašnjava američka novinska agencija.

AP dodaje da će za Obamu biti veliki izazov da ubedi kongresmene da zadrže propise kojima se odobravaju nove sankcije Iranu.  (isra-news)