Vesti Online

Raspoređene rakete u Odesi kobne po region

Odluka Kijeva da rasporedi protivvazdušne sisteme „es-300“ u region Odesa predstavlja opasnost po ruske avione koji dolaze i odlaze u Pridnjestrovlje, navodi američka organizacija za geopolitičke i strateške analize „Stratfor“.


Prema navodima „Stratfora“, ukoliko bi neki avion bio oboren, time se pojačavaju šanse za vojni sukob Rusije i Zapada.

 

Kijev planira da rasporedi protivvazušne sisteme u regionu Odese, neposredno pored granice sa Pridnjestrovljem između Moldavije i Ukrajine.

 

Slanje ukrajinskih protivvazdušnih sistema u region Odese predstavlja problem zbog prisustva 1.400 pripadnika ruskog kontingenta mirovnih snaga u Pridnjestrovlju.

 

Ruska mirovna misija ustanovljena je u regionu nakon sporazuma o prekidu vatre 1992. godine.

 

Rusija je ranije svoje vojnike u Pridnjestrovlju slala preko dve rute – kopneno kroz Ukrajinu i vazduhom ka Moldaviji odakle su mirovne snage prelazile u Pridnjestrovlje.

 

Kopneni put je sada zatvoren jer je Ukrajina 8. juna donela odluku da mirovnim snagama ne dozvoli prolazak kroz njenu teritoriju.

 

Vazdušna ruta, takođe, ne prestavlja dobru opciju jer Kišinjev ne priznaje Pridnjestrovlje kao nezavisnu državu i izražava zabrinutost zbog samog prisustva ruskih snaga u tom regionu.

 

Prema trenutnim okolnostima, Rusija koristi pistu u Tiraspolu, prestonici Pridnjestrovlja, za isporuku opreme i zaliha, te za rotaciju mirovnih snaga. Da bi došao do Pridnjestrovlja, ruski avion mora da preleti kroz ukrajinski vazdušni prostor preko Odese iz svoje vazdušne baze na Krimu.

 

„Raspoređenje ukrajinskog protivvazdušnog sistema stavlja u direktnu opasnost ruski avion od obaranja“, upozorava „Stratfor“.

 

Istovremeno, ukrajinske snage su pojačale svoju aktivnost nedaleko od granice sa Pridsnjestrovljem.

 

Ono što dodatno pogoršava situaciju je i to što je nekadašnji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, koji je poznat po antiruskoj retorici, imenovan za guvernera Odese.

 

Meštani Odese strahuju da bi Sakašvili mogao da izazove sukobe sa Pridnjestrovljem, koristeći slične metode kao i 2008. godine kada je izbio rat između Rusije i Gruzije. Gruzija je tada, pod rukovodstvom Sakašvilija, napala Južnu Osetiju. (Blic)