Vesti Online

Radikali političko-bezbednosni problem za Vladu Srbije

Hag, Beograd – – Haški tribunal zatražio je juče od Vlade Srbije hitno hapšenje i izručenje u Hag troje funkcionera Srpske radikalne stranke – Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jovu Ostojića – optužene da su uticali na svedoke u postupku protiv njihovog šefa Vojislava Šešelja.

Tribunal je optužio Vladu Srbije zbog nesaradnje sa tim sudom i skratio prvobitni rok izveštavanja od mesec dana, te obavezao Beograd da na svake dve sedmice dostavlja izveštaj i „detaljno opiše akcije koje je preduzela da ispuni odluku Tribunala“ od 19. januara 2015. o hapšenju troje radikala. Prvi takav izveštaj moraće da bude dostavljen već 24. februara.

U sudskoj raspravi koja je u Tribunalu trajala nešto kraće od 30 minuta, mogli su se čuti neuobičajeno oštri tonovi predsednika Pretresnog veća, holandskog sudije Alfonsa Orija, upućeni pravnom predstavniku Srbije Saši Obradoviću. Interesantno je da je Obradović izneo i stav Vlade Srbije da „sve države UN nemaju jednak tretman pred ovim Tribunalom“, jer je predsednik tog suda Karmel Ađijus prijavio Srbiju Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u ovom slučaju.

Sudija Ori je zamerio Obradoviću što Srbija ništa nije preduzela da, shodno svojim međunarodnim obavezama, više od godinu dana, ne postupi po nalogu Tribunala i upitao zašto „nikakva smislena akcija da se optuženi uhapse nije do sada preduzeta“. Obradović je odgovorio da „ako je potrebno da kao predstavnik države govorim o hapšenju, ne bih imao šta da kažem, ali ako se radi o ispunjavanju odluka pretresnog veća, vlada je bila aktivna u njihovom ispunjavanju“.

Sudija Ori: „Znači, vaš odgovor je – ništa nismo uradili da bi ih uhapsili? Koje druge korake ste preduzeli? Hapšenje optuženih je glavna pravna obaveza Srbije, kao što znate.“

Obradović: „Nadležni državni organi su dobro informisani o vašoj odluci. Kao i svaka vlada i naša mora da vodi računa i o drugim političkim i bezbednosnim aspektima u kojima rukovodi društvom. Razumeli smo odluku Pretresnog veća kao odluku koju je veće moralo da donese, ali nismo razumeli odluku predsednika Tribunala da podnese prijavu Savetu bezbednosti UN, a nisu podneli prijavu protiv Francuske zbog slučaja Florans Artman. Zato i zaključujemo da sve države UN nisu jednake pred ovim Tribunalom. Uputio sam poverljivo pismo predsedniku Tribunala da razmotri prebacivanje predmeta u Srbiju, ali su se podaci o tome našli u javnom nalogu za današnji pretres. Mi ne želimo da štitimo optužene. Juče sam primio odgovor predsednika Tribunala. Taj odgovor je poverljiv. Tačno je da nalozi za hapšenje nisu do danas izvršeni. U toku je političko-bezbednosno razmatranje slučaja i Ministarstvo pravde sprovodi široke konsultacije. Postupamo u skladu sa Zakonom o saradnji sa Tribunalom, iako smo svesni da je neizvršavanje naloga protivno pravilima Tribunala.“

Sudija Ori: „Veću je jasno da Srbija ne sarađuje sa Međunarodnim sudom u ovom predmetu. Imali ste više od godinu dana. Vi ste odlučili šta su interesi pravde, iako je suština nepoštovanje odluka suda i zato to nije nešto što vi možete da razmatrate. Znate da je SB UN obavešten. Kakvi su planovi Srbije da uhapsi optužene? Hoćete li još godinu dana razmišljati ili ćete, kao što ste rekli ranije, to uraditi za tri do četiri sedmice.“

Obradović: „Rekao sam da 1-2 sedmice traje postupak transfera optuženih do pritvora u Hagu. U toku su opsežne konsultacije. Ne odlučuje Vlada Srbije šta je interes pravde. Vladi su jasni nalozi suda i pravila Tribunala su jasna.“

Sudija Ori: „Stalna uveravanja da je Srbija voljna da izvrši obaveze i da žali zbog ove situacije su besmislena dok se nešto ne preduzme. Vaša je obaveza da bez odlaganja uhapsite optužene. Ako ih uhapsite do 24. februara onda nema potrebe da nas izveštavate. Čekali smo godinu dana tokom kojih niste ništa preduzeli, a kada smo objavili odluku o tome rekli ste da još nije vreme. Ovo veće neće pristati da čeka dok vi ne odlučite da je došao trenutak da se optuženi uhapse.“ Tada je zaključio raspravu.

Tribunal optužuje Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje tog suda, jer su „pretili, zastrašivali, nudili mito i na druge načine uticali na dvojicu svedoka“ tokom suđenja lideru SRS Vojislavu Šešelju. Optužnica protiv njih je podignuta još 30. oktobra 2012, ali je Tribunal sa iste skinuo oznaku poverljivosti tek 1. decembra prošle godine, pošto ih Srbija nije izručila u Hag.

Radeta: Vlada ima ozbiljan problem

– (Danas)