Vesti Online

RADIKALI OSTAJU BEZ SEDIŠTA Šešelju crkva uzima Magistrat?

Mreža za restituciju u Srbiji uputila je dopise crkvama i verskim zajednicama sa predlozima nepokretnosti za koje smatraju da bi u postupku restitucije trebalo da se prenesu u crkvenu svojinu. Na listi koju je ovo udruženje objavilo nalazi se i zgrada Magistrata u Zemunu, u kojoj su smeštene prostorije Srpske radikalne stranke!

Prostorije u Zemunu na spisku za restituciju

Prostorije u Zemunu na spisku za restituciju | Foto: RAS

Iz Srpske radikalne stranke juče nisu odgovarali na naše pozive kada smo želeli da prokomentarišu mogućnost eventualne selidbe.

Mreža za restituciju navodi da se na spisku Vlade iz 2009. godine, sa kojeg je skinuta oznaka “poverljivo”, “ne nalazi samo 158 već ukupno 474 vile, kuće, stana, poslovna prostora”.
Predlog i inicijativa Mreže zasnovani su na osnovnim načelima Zakona o vraćanju imovine u naturi i, kako se u saopštenju navodi, “potkrepljeni su zdravom ekonomskom logikom da se postojeći zakoni sprovode što brže i efikasnije, spreče velike i ponekad višedecenijske uzurpacije ili privilegije sa nepropisanom državnom svojinom”. Te privilegije ostvaruju povlašćeni pojedinci i grupe, precizira se u saopštenju.
– Crkvama i verskim zajednicama, kao potražiocima desetina nekretnina – objekata, koji se ne mogu vratiti, ponudili smo i druge objekte koji danas ne donose nikakve prihode građanima Srbije – navode iz Mreže za restituciju. (ALO)