Vesti Online

Putin nije pozvan na komemoraciju u Aušvicu

Predsednik Vladimir Putin neće prisustvovati komemoraciji Holokausta ovog meseca u Aušvicu, u Poljskoj, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Predsednik ne planira takvo putovanje”, rekao je Peskov, dodajući da Putin nije primio zvanični poziv da prisustvuje komemoraciji.

Rojtersovi izvori su juče rekli da Putin verovatno neće prisustvovati komemoraciji na mestu gde se nalazio koncentracioni logor Aušvic zbog nepoverenja izazvanog sukobom u Ukrajini.

Poljska, koja je kritikovala Moskvu zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi, nije uputila zvanični diplomatski poziv Putinu, strahujući od posledica koje bi pozivanje ruskog predsednika imalo na domaćoj političkoj sceni, naveli su ti izvori.

Peskov je dodao da, koliko Moskva zna, obično nema zvaničnih poziva za takve događaje, ali da Putin nije dobio ni ličnu pozivnicu.

“On neće ići, ali mi, naravno, pridajemo veliki značaj svim komemoracijama, naročito na 70. godišnjicu pobede (u Drugom svetskom ratu), uključujući one koje se održavaju u Poljskoj”, kazao je Peskov.

Odnosi Moskve i Zapada su zbog sukoba u Ukrajini na najnižem nivou od okončanja Hladnog rata.

Evroparlamentarci odali poštu

Evropski parlament je na početku današnjeg plenarnog zasedanja u Strazburu odao poštu žrtvama koncentracionog logora Aušvic, koji su savezničke snage oslobodile pre sedamdeset godina.

“Svi mi rođeni posle Drugog svetskog rata nosićemo taj teret večno”, rekao je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc otvarajući sednicu.

Osvrćući se na nedavnu seriju terorističkih napada u Parizu tokom koje su se na udaru našli i Jevreji, Šulc je rekao da je “strašno” što pripadnici ovog naroda i u današnjoj Evropi moraju da strahuju za svoju budućnost.

“Dužnost nam je da se svakog dana borimo protiv mržnje, ksenofobije i antisemitizma i da svakom ljudskom biću obezbedimo bezbednost i dostojanstvo”, poručio je Šulc evropskim poslanicima. (isra-news)