MOSKVA – OD STALNOG DOPISNIKA

PRVA pošiljka ruskih kompleksa S-300 već je stigla u Iran. Ugovor sa Rusijom biće u potpunosti realizovan do kraja 2016, potvrdio je predstavnik iranskog ministarstva spoljnih poslova Džaberi Ansari. U Moskvi za sada ne žele da preciziraju koliko su poslali tih mnogo hvaljenih raketnih PVO sistema. Na bojevo dežurstvo prvi puk S-300 u Iranu će stupiti ovog leta jer je sada u toku obuka iranskih specijalista.

Po ugovoru o prodaji tih PVO sistema potpisanom u novembru 2015 Moskva će da isporuči četiri diviziona S-300 PMU2 „favorit“ u vrednosti od milijardu dolara.Ruski koncern Almaz-Antej bi trebao da napravi i isporuuči te sisteme najkasnije za 18 meseci od potpisivanja dogovora i uplate avansa.

Interesantno je da su u Moskvi Iranu ponudili novije sisteme Antej-2500 koje je kupio i Egipat i za koje eksperti kažu da su superiorniji od starih S-300 i američkih „patriota“. Ali Iran je insistirao da dobije S-300. Uzgred rečeno, mobilni raketni PVO sistemi Antej-2500 pripada novom pokolenju i njime se mogu rušiti protivničke rakete kao i razne letilice.

Namena Anteja-2500 je da štiti važne objekte kao i mesta gde je veća koncentracija vojske. Istovremeno Antej-2500 može da gađa 24 cilja u vazduhu ili 16 balističkih raketa koje lete brzinom do 4500 metara u sekundi. U Rusiji se hvale da u toj klasi Antej-2500 nema ravnih na svetu, a prednost mu je i to što ima odlične pokazatelje u odnosu cena-efikasnost. Taj sistem koristi rakete 9M82M kao i 9M83M.

Maksimalana brzina Anteja-2500 je 4500 metara u sekundi a, poređenja radi, S-300 i američkih „patriota“ je 3000 metara u sekundi.

Sada Teheran pokazuje interesovanje i za najnovijie sisteme S-400 ali je on za Iran preskup.

Za vreme boravka u Moskvi iranski ministar odbrane Hosein Deghan je sredinom februara ponovio da je Teheran zainteresovan za vojnu tehniku, a osim S-300 želi da kupi i ruske lovce SU-30.

To što je Iran nabavio novu tehniku smeta onima koji su svesni da ubuduće neće moći da svojim avionima kidišu na iranske objekte. Ali u Rusiji naglašavaju da Iranu prodaju odbrambeno oružje i ono ne prestavlja nikome pretnju pa ni Izraelu. (Novosti)