Vesti Online

PRVI PUT U ISTORIJI: Sastanak ruskog patrijarha i pape

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril održaće sledeće nedelje na Kubi prvi, istorijski sastanak.

Patrijarh Kiril se uskoro sastaje sa papom Franjom (Foto: Jutjub)

U pitanju je događaj bez presedana i ogroman korak ka poboljšanju odnosa između dve crkve nakon skoro hiljadu godina.

Sastanak koji će se održati 12. februara ima veliki značaj za odnose Katoličke i Ruske pravoslavne crkve, a kako je saopšteno, centralna tema biće „progon hrišćana u modernom svetu“. Papa i patrijarh će u Havani potpisati i zajedničku deklaraciju.

Patrijarh Kiril će biti na latinoameričkoj turneji od 11. februara, gde će osim Kube obići i Paragvaj, Čile i Brazil, dok je sastanak sa papom Franjom zakazan za drugi dan njegove turneje, kada će papa stići u Kubu na putu ka Meksiku.

Dvojica hrišćanskih poglavara sastaće se prvi put, a najava da će biti koraka ka zalečenju rana nastalih posle Velike šizme 1054. godine zabeležena je u novembru 2014. kada je papa Franja rekao patrijarhu Kirilu: „Ja ću ići gde god poželiš, samo pozovi i ja dolazim“.

Ruska pravoslavna crkva je saopštila da se satsanak održava iz potrebe „za zajedničkim odgovorom na progon hrišćana na Bliskom istoku“.

Dve crkve su u zajedničkom saopštenju navele da će sastanak označiti važnu etapu u međusobnim odnosima i pozvale „sve hrišćane da se mole Bogu da blagoslovi taj sastanak, jer bi on mogao da izrodi mnogo dobra“. (Pravda)