Protest Bojkot, plato, šetnja Foto: P. Dimitrijević / RAS Srbija

Protesti koji se održavaju svake subote poslednjih više od godinu dana, održani su i večeras na platou ispred Filozofskog fakulteta, ali pod nazivom „Bojkot“. Ove proteste drugi put organizuje „Građanski otpor“, nakon što su se iz organizacije povukli aktivisti „1 od 5 miliona“. Skup je prijavljen policiji, rekao je ispred organizatora rekao Srđan Milivojević, bivši narodni poslanik iz redova DS, a govorila je Biljana Crnić, nastavnica iz Užica. Potom je krenula šetnja centralnim gradskim ulicama do Republičke izborne komisije.

– Ponovo smo zajedno na ovom mestu koje predstavlja simbol naše borbe. Mogu nas gaziti i pljuvati, ali mu znamo da ćemo pobediti. Građani smo koji traže pravdu i istinu i samo nas međusobna solidarnost može spasiti – rekla je na početku skupa aktivistkinja Aleksandra Puškić. Ona je navela da su se sadašnji organizatori šetnji okupili pre nekoliko meseci oko zahteva da Aleksandar Obradović bude pušten iz kućnog pritvora, a potom pozvala nastavnicu Biljanu Crnić iz Užica.

Biljana Crnić Foto: P. Dimitrijević / RAS Srbija
Biljana Crnić

– Šta sam uradila da izgubim posao? Predavala sam srpski i književnost, imam troje dece i član sam samo biblioteke. Javno sam progovorila na sednici nastavnog veća o tome da u školi trpim pritiske. Šta sam još uradila? Na istoj sednici sam tražila da novi direktor sagleda celokupan rad koleginice koja je poslednjih četiri godine vodila istureno odeljenje i to je radila više nego uspešno. Od jedne zapuštene škole napravila je pristojno mesto. Ona voli svoj posao, ali 22 godine nije dobila posao za stalno, što znači da nije mogla da reši nijedno egzistencijalno pitanje, da oseti minimum sigurnosti – kazala je Biljana Crnić i dodala da su i ona i koleginica odbijale “dobronamerne savete” da se učlane u stranke i “tako zaštite sebe”.

Ona je navela i da su tražile zaštitu države, Ministarstva prosvete i drugih institucija.

Kolona u Kosovskoj ulici Foto: P. Dimitrijević / RAS Srbija
Kolona u Kosovskoj ulici

Među učesnicima protesta su, kako su javili reporteri „Blica“, primećeni i pojedini lideri Saveza za Srbiju, predsednici Demokratske stranke Zoran Lutovac i Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

Čelnici Szs među učesnicima protesta: Zoran Lutovac i Nebojša Zelenović Foto: P. Dimitrijević / RAS Srbija
Čelnici Szs među učesnicima protesta: Zoran Lutovac i Nebojša Zelenović

Učesnici protesta potom su, iza šetalice sa natpisom „U bojkot 2020“, krenuli u šetnju centralnim gradskim ulicama preko Trga republike, Dečanske i Kosovske do Takovske, a potom ulicama kneza Miloša i kralja Milana.

Foto: M. Radonjić / RAS Srbija

Pred sedištem Republičke izborne komisije postavljena je kutija nalik glasačkoj sa ispisanim „Bojkot“ na njoj, čime je večerašnje okupljanje završeno.

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra 2018. u Kruševcu, nekoliko dana pošto je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu. Dan posle napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom „Stop krvavim košuljama“.

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv „Stop krvavim košuljama“ da bi posle nekoliko šetnji glavna parola postala „1 od 5 miliona“. Do protekle subote organizovali su ga studenti i građani, u međuvremenu registrovani kao Udruženje „1 od 5 miliona“. Članovi ovog udruženja koji su u javnosti u poslednjih nekoliko meseci nastupali kao organizatori povukli su se iz dalje organizacije nakon konferencije za štampu na kojoj su najavili izlazak na izbore. Organizaciju subotnjih protesta potom je preuzeo „Građanski otpor“.