Vesti Online

PROTEST NA SAVINDAN Školska slava u znaku priredbi, akademije i štrajka prosvetara

Učešćem u prigodnim akademijama i priredbama, đaci u Srbiji danas obeležavaju školsku slavu Svetog Savu, međutim neki od njihovih nastavnika i učitelja okupiće se na protestnoj šetnji u Beogradu, u organizaciji četiri reprezentativna sindikata obrazovanja.


Pregovori o posebnom kolektivnom ugovoru i o sporazumu koji bi podrazumevao prekid štrajka u prosveti traju nedeljama, a kako je najavljeno iz sindikata, predlog kolektivnog ugovora trebalo bi u četvrtak 29. januara da bude razmatran na sednici vlade.

Sindikati protestuju duže od dva meseca nezadovoljni, između ostalog, umanjenjem zarade i insistiraju da se posebni kolektivni ugovorpotpiše odmah, nezavisno od sporazuma o prekidu štrajka.
Inače, Savindan se u školama obeležava radno ali bez nastave, uz akademije i svečane priredbe, odlazak u crkvu, a posvećen je sećanju na velikog srpskog prosvetitelja i utemeljivača obrazovanja, prvog srpskog arhiepiskopa, zakonopisca.
Članovi reprezentantivnih sindikata prosvete danas organizuju protestnu šetnju i akademiju „pod vedrim nebom“.
Prosvetni radnici okupiće se oko 17 sati na platou ispred Hrama Svetog Save a potom će preko Slavije i Terazija doći do Trga Republike i Narodnog pozorišta, ispred koga će održati miting.
U Narodnom pozorištu od 20 časvoa biće održana tradicionalna Svetosavska akademija u organizaciji Ministarstva prosvete, a pre toga na konferenciji za

novinare u vladi Srbije biće proglašeni dobitnici Svetosavske nagrade.(Blic)