Prosečna neto zarada u Srbiji isplaćena u maju 2016. godine iznosila je 43.951 dinara i nominalno je manja za 10,8 odsto, a realno za 10,9 odsto nego u aprilu, saopštio je u petak Republički zavod za statistiku (RZS).

U poređenju sa majom prethodne godine, prosečna plata je nominalno veća za 0,1 odsto, a realno je manja za 0,6 odsto.

„Pad zarada isplaćenih u maju, u odnosu na april 2016, rezultat je pre svega dinamike isplata, jer su krajem aprila zbog uskršnjih i prvomajskih praznika, isplaćene i zarade koje bi inače bile isplaćene početkom maja. Pored toga, u aprilu je izvršena isplata bonusa za prvi kvartal 2016, što je uticalo na pad zarada isplaćenih u maju“, naglašava se u saopštenju RZS-a.

Prosečna zarada sa porezima i doprinosima u maju ove godine iznosila je 60.520 dinara. U odnosu na prosečnu zaradu isplaćenu u aprilu 2016. godine, nominalno je manja za 10,3 odsto, a realno je manja za 10,4 odsto.

Prosečna neto zarada isplaćena u prvi pet meseci ove godine, u poređenju sa prosečnom zaradom isplaćenom u istom periodu prošle godine, nominalno je veća za 4,3 odsto, a realno je veća za 3,2 odsto, koliko je uvećana i prosečna bruto zarada. (Novosti)