PODGORICA – Dugo čekani predlog teksta posebnog sporazuma kojim bi se Zagreb i Podgorica zajednički obratili Međunarodnom sudu pravde u Hagu vezano za granično pitanje Prevlake još nije usaglašen. Ovu informaciju saopštili su u Ministarstvu spoljnjih pioslova Crne Gore, dodajući da su „dve strane“ u stalnoj i intenzivnoj komunikaciji i da će uskoro biti usaglašeni detalji sporazuma.

Pre sedam godina crnogorski premijer Milo Đukanović i sada već bivši njegov kolega Ivo Sanader dogovorili su se da pitanje Prevlake bude rešeno pred Međunarodnim sudom u Hagu, ako se do rešenja ne dođe bilateralno. Prevlaka ili rt Oštro, „kapija Boke“, dugo je 2,8 kilometara, široko između 150 i 500 metara, površine stotinu hektara. Prema crnogorskim izvorima, oduvek je bila vojna baza i na Prevlaci su bili oni kojima pripada Boka. Doduše, ona se našla u Hrvatskoj u avnojevskim granicama, koje će Badinterova komisija predložiti za državne.

U jesen 1991. godine, pred sam raspad SFRJ, Prevlaka je izbila u žižu javnosti. Bila je jedina kasarna na hrvatskoj obali koju nisu očistili od jedinica JNA. Počele su čarke, a onda i rat JNA i hrvatskih snaga. Pre dve decenije vojska je napustila poluostrvo, stigli su „plavi šlemovi“ koji nisu imali mnogo posla pa su deceniju kasnije i oni otišli. Tada je na snagu stupio Protokol o privremenom režimu. I tako sve do danas. (Novosti)