Vesti Online

POTRAGA SE NASTAVLJA Spasioci pronašli 31 beživotno telo iz aviona Er Azije

Spasilačke ekipe obnovile su danas u severnom delu Javanskog ostrva potragu za ostacima i „crnim kutijama“ aviona kompanije „Er Azija Indonezija“ (Air Asia Indonesia) koji se sa 162 osobe na letu iz Surabaje ka Singapuru srušio 28. decembra, javile su agencije.

Avion Er Azije najverovatnije upao u oluju

Spasioci su u subotu uspeli da pronađu šest velikih fragmenata letelice sa razmerama najvećeg od 18 puta 5,4 metra, a do sada je pronađeno 31 beživotno telo.
Iako vlasti ne navode uzrok nesreće, u izveštaju indonežanske agencije za meteorologiju, klimu i geofiziku (BMKG) navodi se da je moguće da se zbog loših vremenskih uslova avion zaledio i da su oštećeni motori, preneo je AFP.
Ističe se da je to samo verzija dobijena na osnovu meteoroloških podataka, ali ne i konačni zaključak istrage.
 

 

Vladina agencija, takođe, dodaje da je letelica najverovatnije upala u oluju u toj oblasti poznatoj po intenzivnom sezonskom nevremenu.
Izvor blizak istrazi rekao je Rojtersu da je po radarskim podacima avion izgleda napravio „neverovatan“ pokušaj podizanja u visinu koji nadilazi ograničenja letelice Erbasa „A320-200“ pre nego što je pao.
Kako je saopštila aviokompanija „Er Azija Indonezija“, koja je 49 odsto u vlasništvu malezijske kompanije „Er Azija“, Indonežanin koji je upravljao letelicom bivši je vojni pilot sa 6.100 sati letenja u „A320“, a da je avion sredinom novembra prošao tehnički pregled.
Prema navodima načelnika nacionalne spasilačke uprave Fransiskusa Bambanga Sulista (Soelistyo), osmog dana u potrazi u zoni Javanskog mora učestvuje 20 aviona, 27 brodova i 14 helikoptera.
Zona potrage ostala je ista, iako je proširena ka istoku, jer visoki i snažni talasi nose ostatke letelice na tu stranu.
Ranije je javljeno da je jutros komandir tima Zapadne flote admiralo Abdul Rašid naredio prekid rada ronilaca zbog loših vremenskih uslova – talasa od tri do četiri metra i obilne kiše.
Letelica je prošle nedelje približno posle 40 minuta posle poletanja iz drugog po veličini indonežanskog grada sa ekreana radara, kod ostrva Kalimantan.

 

U avionu je bilo 155 putnika i sedam članova posade. (Blic)