Vesti Online

POSTIGNUT DOGOVOR: Esmark kupuje Železaru Smederevo!

Pregovarački tim na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem danas postigao dogovor sa predstavnicima kompanije iz SAD

POSTIGNUT DOGOVOR: Esmark kupuje Železaru Smederevo!

Vlada Srbije popodne je postigla je dogovor o prodaji „Železare Smederevo“, konzorcijumu koji predvodi kompanija „Esmark“ iz Sjedinjenih američkih država.

– Pregovori su bili teški, jer je „Esmark“ imao svoje zahteve zbog situacije na tržištu i isplativosti onoga što železara sada može da ponudi. Manje-više su uvaženi zahtevi Vlade Srbije, ali i „Esmarka“. Našli smo zajednički jezik – kaže izvor Kurira iz Vlade Srbije, u čije ime su pregovarali premijer Aleksandar Vučić, ministar privrede Željko Sertić i ministar finansija Dušan Vujović.

Takođe, čekalo se i na odobrenje EU vezano za dogovor sa „Esmarkom“, odnosno privatizaciju „Železare“ u formi da Srbija zadrži 20 odsto vlasništva. I to je uspešno rešeno, jer je iz Evropske unije poručeno da ona neće biti smetnja postizanju dogovora sa „Esmarkom“.

Pritisci sa raznih strana

– Pritisci su bili sa raznih strana. Sa jedne da se „Železara“ reši do 1. februara, kada prestaje subvencionisanje države, druge da se dobije saglasnost EU, iako država zadržava 20 odsto vlasništva, i sa treće da se nađe najbolje rešenje i za „Železaru“ i za onog ko je kupuje. Uspeli smo u sva tri slučaja da uradimo maksimum za našu stranu – ukazuje izvor Kurira i dodaje da se danas očekuje definisanje dogovorenog i zatvaranja konstrukcije privatizacije smederevske čeličane.

 

 

Kako je ranije izjavio prvi čovek i osnivač kompanije „Esmark“ Dzejms Bušar, u srpsku čeličanu biće uloženo 400 miliona dolara u narednih nekoliko godina i neće biti otpuštanja. Prema planu te kompanije, samo tokom 2015. biće investirano 28 miliona dolara da bi se pokrenula druga visoka peć koja već neko vreme ne radi, a ulagalo bi se i u centralnu fabriku.

– U naredne 3-4 godine planiramo da uložimo 130 miliona dolara, tako da će ukupna investicija iznositi između 130 i 150 miliona dolara – rekao je Bušar i dodao da će još oko 250 miliona dolara biti uloženo u kapital za rad u prvih 18 meseci. Podsetimo, „Železara Smederevo“ zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi do 350.000 tona čelika, a proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Poslovali s gubicima

„Železaru Smederevo“, odnosno tadašnji „Sartid“ u stečaju, 2003. godine je kupila američka kompanija „Ju-Es stil“, koja se kao strateški partner zadržala do januara 2012. godine. Tada je „Železaru“ preuzela država, pošto je Vlada Srbije ovog giganta otkupila za jedan dolar, jer je „Ju-Es stil“ odlučio da se povuče zbog poslovanja sa gubicima. (press)