Ukrajinske oružane snage danas su više od 50 puta granatirale oblast Donjecka i Gorlovke, a osam ljudi je poginulo dok je 32 ranjeno, saopštilo je ministarstvo odbrane samoproklamovane Donjecke Narodne Republike.

Kako prenosi Tass, poginulo je osam pripadnika proruskih snaga.

Pres služba ministarstva odbrane saopštila je da se snage Donjecke Narodne Republike pripremaju da odbiju nove napade ukrajinske vojske.

Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je pisanu poruku svom ukrajinskom kolegi Petru Porošenku u kojoj izlaže plan za povlačenje teškog naoružanja na istoku Ukrajine, ali je Kijev taj plan odbio, saopštio je danas pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Putin je poruku Porošenku uputio u četvrtak u kojoj je obema stranama u konfliktu ponudio konkretan plan za povlačenje teškog naoružanja, rekao je Peskov.

„Nažalost, ukrajinska strana je odbila ovaj plan ne ponudivši ništa umesto toga. Dodatno, nastavila je sa borbenm operacijama“, rekao je Peskov.

Rusija je pozvala danas sve članice međunarodne zajednice da izvrše pritisak na Kijev da odustane od upotrebe sile na istoku Ukrajine, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

DAČIĆ OSUDIO UPOTREBU SILEPredsedavajući OEBS-a, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, osudio je upotrebu sile u Ukrajini i pozvao sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost i rade na postizanju održivog primirja, saopštio je OEBS. „Ovaj krug nasilja i eskalacije sukoba ne sme da se nastavi. Sve strane treba da se uzdrže od ratobornosti, zastrašivanja i provokacija“, poručio je Dačić, povodom pogoršanja situacije na istoku Ukrajine poslednjih dana, naročito u oblasti aerodroma u Donjecku. „Pozivam sve strane uključene u sukob da odmah ulože sve napore da smire tenzije, poštuju primirje i aktivno se, zajedno s OEBS-om, uključe u puno sprovođenje sporazuma iz Minska“, istakao je Dačić.

„Neophodno je odmah prestati sa borbenim operacijama u Ukrajini i obnoviti prekid vatre i misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) treba da ima posebnu ulogu u tome“, navodi se u saopštenju objavljenom na veb sajtu ministarstva.

Ministarstvo je saopštilo da Rusija čini sve da organizuje sastanak Kontakt grupe o Ukrajini početkom sledeće sedmice.

Obnavljanje borbenih aktivnosti u Donjeckoj oblasti ne doprinosi rešavanju konflikta na istoku Ukrajine, rekao je Peskov, izražavajući krajnju zabrinutost Moskve zbog obnavljanja borbenih dejstava u Donjecku i pucanja po stambenim četvrtima.

„Nesumnjivo, ruska strana će izneti svoju poziciju. Ona se, naravno, sastoji u izuzetnoj zabrinutosti zbog toga što su u Donjecku obnovljena dejstva u punoj meri, puca se na stambene četvrti grada i naseljene rejone“, rekao je Peskov za moskovsku radio-stanicu „Govorit Moskva“.

Prema njegovim rečima, takvo stanje stvari „ni na koji način ne doprinosi sprovođenju dogovora iz Minska i daljem traženju rešenja“, preneo je TASS. (Novosti)