Vesti Online

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Srbiju godišnje napusti 32.000 ljudi

Svake godine više od 32.000 ljudi ode iz Srbije, najviše u Nemačku, Austriju i Sloveniju, a među stručnjacima, najčešće odlaze upravo oni koji ovoj zemlji najviše fale.

Statistika govori da u Austriju svake godine odlazi više od 4.000 osoba, zbog čega ne čudi podatak da je svaki deseti stanovnik Beča Srbin. Slovenija je treća najpoželjnija država za naše sugrađane, javlja RTS.

Pre četiri decenije, sa diplomom fakulteta u inostranstvo je odlazilo dva odsto emigranata. Danas je taj broj porastao na 15 procenata.

„Svakako da ima negativne implikacije kako na ekonomskom tako i na demografskom tako i na intelektualnom nivo u Srbiji. To je jedan veliki gubitak“, kaže Snežana Lakčević iz Republičkog zavoda za statistiku.

Statistika tako govori da smo dobili bolju obrazovnu strukturu među onima koji su otišli van granice zemlje, nego među onima koji su ostali.

„Napadnuti ste sa dve strane, nemate dovoljnu reporodukciju za obnavljanje stanovništa, i odlaze oni koji tu reprodukciju nose, a nose i ekonomski prosperitet, tako da je za zemlju poput naše to izuzezno veliki izazov u narednom periodu“, kaže demograf Vladimir Nikitović.

Najveći broj diplomaca odlazi sa završenim Ekonomskim fakultetom, medicinskim, stomatološkim, elektrotehničkim. Paradoks je da upravo za ovim stručnjacima vapi i naše tršište rada. Jedino što bi moglo da ih zadrži jeste posao.(Press)