PEKING – Bogat i vrlo uticajan, bivši prvi čovek sečuanske rudarske kompanije „Hanlong Grupa“ Liu Han, koga je Forbs 2012. godine smestio na 148. mesto najbogatijih biznismena u Kini, pogubljen je zbog „vođenja kriminala i ubistva u mafijaškom stilu“, javili su danas kineski državni mediji.

Liu je osuđen na smrt u maju prošle godine kada su on i njegov brat Liu Ven, kako se smatra, „dolijali“ zbog veza sa bivšim kineskim ministrom bezbednosti Žou Jongkangom, koji se našao u središtu jednog od najvećih korupcijih skandala u Kini i protiv koga se trenutno vodi istraga.

Kompanija „Hanlong Grupa“ je glavni privatni konglomerat sa sedištem u južnoj kineskoj pokrajini Sečuan, u koji je uključeno više industrija iz sektora rudarstva, telekomunikacija i hemijske proizvodnje.

Kineska agencija Sinhua navodi da je Liu „gajio odnose sa vladinim zvaničnicama, u koje se i upustio“ i da je nezakonito monopolisao kockarsku zabavu u Guanghan sitiju u provinciji Sečuan.

Istovremeno se optužuje za „tiranizaciju lokalnog stanovništva i ozbiljnu povredu lokalne ekonomije i društvenog poretka“, navodi britanski BBC.  (Novosti)