Vesti Online

Počinje Treći samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope

U Beogradu počinje Treći sastanak lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE), pod nazivom „Beogradski susret“. Osim domaćina, premijera Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kine Li Kećjanga, na samitu će učestvovati još 14 premijera zemalja učesnica, dok će hrvatsku delegaciju predvoditi prvi potpredsednik vlade.

Li Kećijang

Na samitu i pratećem Privrednom forumu, 16. i 17. decembra u Palati „Srbija“ i Centru „Sava“, učestvovaće više od 5.000 članova privrednih i državnih delegacija Kine i 16 zemalja CIE, koji će razmatrati goruće teme iz oblasti poljoprivrede, industrije, turizma, internet tehnologije, transporta i infrastrukture.
 

Cilj sastanka u Beogradu je, kako je navela Vlada Srbije, da obezbedi nastavak

 

 

Pročitajte još

zajedničkih napora za jačanje saradnje Kine i zemalja CIE, pokrenute pre tri godine u Budimpešti, a nastavljene i produbljene na sastancima u Varšavi aprila 2012. godine i Bukureštu novembra 2013. godine.
Poseban akcenat je stavljen na unapređenje privredne saradnje, te će „Beogradski susret“ biti usmeren na razmatranje i postizanje dogovora o konkretnim projektima saradnje i ulaganja.
Vučić je, u autorskom tekstu za Tanjug uoči samita, izjavio da Srbija nije zemlja između Istoka i Zapada, već mesto njihovog kreativnog susreta, i poručio da je naša strateška vizija moderna Srbija kao privredno, saobraćajno i kulturno raskršće jugoistočne Evrope i most Istoka i Zapada u 21. veku.
Prema njegovim rečima, za realizaciju strateške vizije Srbije od ogromnog značaja je izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta.
– U kineskoj strani osećamo da imamo moćnog i pouzdanog partnera, sa kojim našu viziju možemo brzo i odlučno da sprovedemo u delo – naveo je premijer Srbije.
Premijer Li je naveo da će na Trećem sastanku biti utvrđene „Beogradske smernice“, koje će predložiti izvestan broj inicijativa u cilju jačanja sveukupne saradnje zemalja učesnica.
„Kina se nada da će to biti prilika da 17 zemalja sinhronizuju međusobne srednjoročne i dugoročne razvojne ciljeve i Stratešku agendu za saradnju Kine i EU 2020, da otpočnu formulisanje srednjoročne agende za saradnju između Kine i zemalja CIE, i ojačaju saradnju kako bi ona brzo sazrela i napredovala“, poručio je Li.