Vesti Online

PARADOKS Odjava TV pretplate skupa kao pretplata!

Da bi bili oslobođeni plaćanja TV takse, građani koji na to imaju pravo treba da plate malo manje novca nego što bi ih koštaa godišnja naknada za gledanje javnih servisa.

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Da bi se rešio plaćanja takse u vikendici ili kući koju niko ne koristi, vlasnik mora da pribavi vlasnički list iz katastra, overenu izjavu u sudu ili kod notara i plati najmanje 1.400 dinara, a cena godišnje takse je 1.800 dinara.

Kako su iznos i način naplate takse i finansiranje javnih servisa zakonom uređeni samo za ovu godinu vrlo je moguće da će dogodine morati da ponove istu proceduru. Dali zbog komplikovane procedure ili zbog cene dokumenata koje treba da dostave, tek hiljadu vlasnika brojila ostvarilo je ovu povlasticu, iako su naplate pa i procedura oslobađanja počeli od Nove godine.

Pre samo pola godina Dragan Bujošević izjavio je da očekuje da će plaćanje takse po raznim osnovama biti oslobođeno između 500.000 i 600.000 građana.

Podaci RTS, međutim, navode da je podneto oko 80.000 zahteva za oslobađanje plaćanja prema različitim osnovama. Zanimljivo je da se TV taksa našla i na računima za struju brojila postavljenih u zajedničkim prostorijama, liftovima i garažama…(Alo)