Vesti Online

PAKT ZA GAS Rusija i Grčka potpisale sporazum o Turskom toku, Moskva „časti“

Ruski i grčki ministri finansija Aleksander Novak i Panajotis Lafazanis potpisali su memorandum o gradnji produžetaka gasovoda „Turski tok“. Kako prenose mediji, Rusija će platiti gradnju toka, a novac će joj Grčka kasnije vratiti.

„Naš današnji sastanak je istorijski. Memorandum je izraz spremnosti obe strane da se realizuje gradnja južnog pravca gasovoda“, rekao je Lafazanis.

 

Grčki zvaničnik dodao je da će ovaj projekat ujediniti sve evropske narode koji će u njemu učestvovati.

 

„Ovaj gasovod povezaće ne samo Grčku i Rusiju, nego i narode Evrope. Naša poruka je da je ovo poruka stabilnosti i prijateljstva“, rekao je Lafazanis.

 

On je dodao da će sledeći korak biti zalaganje za potpisivanje sporazuma o
gradnji gasovoda

Novak je juče izjavio da bi ruske kompanije i banke mogle da učestvuju u finansiranju infrastrukture „Turskog toka“ u Grčkoj.

 

„Taj projekat je u fazi izrade, ali ruska strana je spremna da učestvuje u finansiranju gradnje infrastrukture“, rekao je ruski ministar.

 

„Turski tok“ bi trebalo da poveže Rusiju i Tursku preko Crnog mora, a njegov nastavak bi trebalo da ide u evropske zemlje. Planirani kapacitet gasovoda je 63 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

 

Šef grčke drzavne gasne kompanije DEPA, Spiros Paleojanis, ranije je izjavio da bi produženje ruskog gasovoda Turski tok do Grčke bilo korisno za Atinu kao dodatni izvor gasa i osnažilo grčku energetsku bezbednost.

 

„Kada bi postojao i ruski gas, imali bismo viši nivo sigurnosti isporuke“, rekao je Paleojanis za rusku agenciju Sputnik, dodajuci da se Rusija pokazala kao pouzdan snabdevač Evrope gasom.

 

Paleojanis je rekao da Iran ne moze da bude alternativa Rusiji kao veliki snabdevač Evrope prirodnim gasom. (Blic)