Vesti Online

OPŠTA KRAĐA Varali na svakoj drugoj nabavci

Državna revizorska institucija (DRI) podnela je 111 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 13 prijava za privredni prestup i 15 krivičnih prijava.

Još veća kontrola: Radoslav Sretenović, predsednik DRI

To je rezultat revizije finansijskih izveštaja za 2013. koju je uradila DRI. Pravni timovi razmatraju i analiziraju izveštaje i, kako kaže Radoslav Sretenović, predsednik DRI, imena odgovornih biće poznata u 2015. godini.

 

 

 

Na pitanje „Blica” o kojim krivičnima delima je reč, Sretenović ističe da se tri krivične prijave odnose na odgovorne koji su nezakonito uplaćivali novac na svoje račune, dok je jedna prijava zbog pronevere državnog novca.

 

Od 2015. kontrola stranaka
Sretenović je najavio da će 2015. DRI početi kontrolu finansiranja političkih stranaka, i to u delu koji se odnosi na budžetska sredstva. Inače, u 2013. plaćene su provizije za neiskorišćene kredite od 906 miliona dinara, od čega iz budžeta je izdvojeno 537 miliona.

Državni revizori su, kako je objasnio, kontrolisali javne nabavke vredne 16,5 milijardi dinara, a nepravilnosti su utvrđene za 7,56 milijardi dinara. To znači da su se u svakoj drugoj javnoj nabavci pojavile zloupotrebe.
– Znatan deo nepropisno isplaćenih zarada, dodataka od 1,9 milijardi dinara, odnosi se na isplate zaposlenih u zdravstvenim ustanovama koje su zapošljavale više ljudi nego što je dozvoljeno – istakao je Sretenović.
Više zaposlenih od dozvoljenog maksimuma zapošljavale su skoro sve kontrolisane lokalne samouprave. Navedeno je da su Klinički centar Srbije, Niš i Kragujevac, KBC “Zvezdara”, Zdravstveni centar Užice, Fakultet organizacionih

Veći rashodi za plate

  • Najčešće se prilikom obračuna zarada, primenjivali veći koeficijenti od propisanih, veće osnovice, a i isplaćivali se i brojni dodaci.
  • Šesnaest  milijardi dinara je vrednost imovine koja nije popisana, utvrdila Državna revizorska institucija.

nauka u Beogradu… imali prekoračenje sume zarada zbog povećanja plata u 2014. godini. To prekoračenje zabeleženo je u opštinama Niš, Zemun, Stari grad, Bačka Palanka, Vlasotince, Žitorađa, Kovin…
Revizijom finansijskih izveštaja za 2013. DRI utvrdila je da je bilo nepravilnosti u evidenciji avio sletanja i poletanja u Aerodromu „Nikola Tesla”, a za koje su bili angažovani radnici preko omladinske zadruge OZB „Komerc”. S ovom firmom aerodrom ima ugovore još iz 2005. Utvrđeno je da je više isplaćeno 727,7 miliona dinara, a dnevnice koje su isplaćene su na osnovu netačnih podataka.(Blic)