Vesti Online

ODGOVOR RUSIMA I KINEZIMA Gigantski plan Pentagona od 534 milijarde dolara

Robert Vork, zamenik američkog ministra odbrane, pozvao je ove nedelje saveznike iz NATO-a da razvijaju i prave inovativnija oružja, naglasivši da je potrebna odlučna akcija da bi se ostalo ispred razvoja naoružanja Kine, Rusije i drugih država.

Pentagon
Vork je naveo da Pentagon ima novi plan „Inicijativa za inovacije u odbrani“, kao i odvojeni plan koji se odnosi na dugoročne projekte koji treba da osiguraju da će SAD nastaviti da imaju kompetitivnu prednost u odnosu na potencijalne neprijatelje.

 

– Moramo da se koordinišemo i sarađujemo, izbegnemo dupliranja, uvećamo borbenu sposobnost i težimo inovacijama u tehnologiji, konceptima, eksperimentisanju i ratnim igrama – rekao je Vork na konferenciji koju je organizovao Centar za novu američku bezbednost.

 

Briga zbog razvoja naoružanja u drugim državama bila je glavni razlog za Pentagonov plan budžeta od 534 milijarde dolara za fiskalnu 2016. koji prevazilazi za 35 milijardi dolara plan vojnog budžeta koji je izneo američki Kongres. Ovim bi bilo prekinuto petogodišnje smanjivanje davanja za vojsku SAD, a predstavnici Pentagona će svoj plan predstaviti pred Kongresom u ponedeljak.

 

Vork nije želeo da priča o detaljima plana, ali je naveo da će budžet uključivati „značajne“ investicije u nuklearno naoružanje, sisteme za kontrolu iz svemira, napredne senzore, raketnu i sajber odbranu, kao i podvodna vozila bez ljudske posade, rudarenje u moru, oružje za brza dejstva i napredne mlazne motore, snažne lasere i tehnologiju elektromagnetnog topa.

 

Zamenik ministra odbrane SAD objasnio je da je planirano da se ta država izbori sa različitim pretnjama u različitim regionima i da treba da pojača zajednički rad sa privatnim firmama u oblasti robotike, autonomnih operacija i drugih ključnih tehnologija.

 

Kompanije „Lokhid Martin“, „Boing“ i drugi veliki proizvođači oružja uporno su od Pentagona tražili veće investiranje u ključne tehnologije. Pominje se i „iks-avion nove generacije“ koji bi trebalo da nasledi borbene avione F-35. (BLI