PONUDA američke kompanije „Esmark“ oko strateškog partnerstva sa „Železarom Smederevo“ je takva da su pregovori pred pucanjem, saznaju „Novosti“. Kako prenose naši izvori, iz Pitsburga su stigla tri izuzetno teška uslova, od kojih je najbolniji da se otpusti čak 3.500 radnika srpske čeličane.

Konačna odluka o tome da li će „Esmark“, nakon višenedeljnih, veoma teških pregovora, postati strateški partner „Železare“ biće zvanično poznata danas. To je danas najavio premijer Srbije Aleksandar Vučić, naglašavajući da je nakon poslednje ponude Vlade Srbije, „Esmark“ kasno u nedelju dostavio kontraponudu koja je bila razmatrana tokom dana.

Uslovi iz američke kontraponude su veoma nepovoljni, ali u Vladi Srbije veruju da još ima prostora da pregovori sa „Esmarkom“ budu uspešni. Informacije našeg lista, naime, govore da su Amerikanci, među kojima jednu od glavnih rola u pregovorima vodi Džon Gudiš, nekada izvršni direktor „Ju-Es stila“, a koji danas radi u „Esmarku“, od Vlade Srbije tražili da umesto sadašnjih 5.000, u toj smederevskoj firmi ostane između – 1.500 i 1.800 radnika! „Esmark“ naime zahteva da Srbija obezbedi novac za socijalni program, odnosno otpremnine za 3.200 do 3.500 radnika.

Kako Amerikanci imaju problem i sa obezbeđivanjem novca za kupovinu sirovina, njihov uslov da preuzmu smederevsku železaru je i da Vlada Srbije bude garant za kredit težak imeđu 500 i 800 miliona dolara. Donedavno iznos kredita za koji je tražena garancija države Srbije iznosio je 200 miliona dolara. Sada je ta pozajmica „porasla“ na čak 800 miliona dolara, koliko bi „Esmark“ trebalo da dobije od jedne velike američke banke.

Na listi zahteva Amerikanaca je i taj da se Vlada Srbije ugovorom obaveže da će sve sekundarne sirovine u našoj zemlji pretapati u Smederevu. U te sekundarne sirovine bila bi uključena i zastarela mehanizacija, kao i sve one mašine koje su stradale u poplavama. Za tu uslugu, naravno, očekuju da im bude – plaćeno. (Novosti)