Vesti OnlineZanimljivo

Nipošto ne nasedajte – ne otvarajte ovakve poruke!

Nova SMS prevara kruži Srbijom: Nipošto ne nasedajte – ne otvarajte ovakve poruke!

Poruke su kreirane sa namerom da izgledaju kao da su poslate iz pouzdanih izvora, a tekst je takav da stvara osećaj hitnosti sa ciljem navođenja primaoca poruke da brzo i nepromišljeno reaguje

 Telefon _ devojka _ Foto Unsplash IZVOR: UNSPLASH

Pošta Srbije upozorava na najnoviji pokušaj zloupotrebe njenog logotipa i imena putem lažnih SMS i Viber poruka, koje navodno stižu od Pošte Srbije. Reč je o vrsti fišing (phishing) napada, popularno nazvana Smishing (SMS phishing).

Takav napad počinje slanjem SMS, Viber ili WhatsApp poruke i koristi metode socijalnog inženjeringa kako bi se žrtva navela da podeli lične podatke o platnim karticama i brojevima računa.

MOGLO BI TE ZANIMATI
  • „NISAM JE NABILA NA RAŽANJ…A MOGLA SAM I GORE“ Karleuša opet BRUTALNO isprozivala glumicu, pa uputila APEL
  • ŠTA JE OSTALO IZA LANETA GUTOVIĆA? Prijatelji poznatog glumca potvrdili za Kurir šta je sve posedovao: Evo za šta se bori Milica

Od žrtve se zahteva da poseti link i unese tražene lične podatke.

Poruke su kreirane sa namerom da izgledaju kao da su poslate iz pouzdanih izvora, u ovom slučaju od strane Javnog preduzeća „Pošta Srbije“, a tekst poruke je takav da stvara osećaj hitnosti sa ciljem navođenja primaoca poruke da brzo i nepromišljeno reaguje.

 SMS prevara 1 _ Izvor SmartLife.jpg IZVOR: SMARTLIFEPreporuka korisnicima je da ne otvaraju poruke ovog tipa i da ne posećuju linkove koji su navedeni u njima, jer ti linkovi vode na lažne stranice.

Jedini legitimni link JP „Pošta Srbije“ nalazi se na linku: posta.rs. Podsećamo da JP „Pošta Srbije” ne pruža usluge plaćanja isporuke paketa putem platnih kartica na svojoj web stranici, a sa korisnicima komunicira putem SMS ili Viber poruka isključivo sa ciljem najave prispeća pošiljaka i isključivo putem svog verifikovanog naloga.

BONUS VIDEO:

Current Time 1:30
Duration 5:51
Loaded: 43.64%

IZVOR: KURIR TELEVIZ

(SmartLife/Kurir)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

OVO NE SMETE PROPUSTITI