Vesti Online

NETANJAHU: Svet želi da nas uništi

Izrael je sučen sa “međunarodnom kampanjom da se umrlja njegov imidž”, koja potiče iz želje da se Izraelu porekne pravo na postojanje, rekao je izraelski premijer Benjemin Netanijahu na sednici vlade.

Benjamin Netanijahu je objasnio da ta kampanja nema veze sa izraelskom politikom prema Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, već potiče iz želje da se Izraelu porekne pravo na postojanje, prenosi Tanjug.

“Poslednja stvar koju bi trebalo da uradimo je da pognemo naše glave i pitamo gde smo grešili. Nismo pogrešili. Postavili smo standarde s kojima se ni jedna druga demokratija ne mora suočiti. Nema potrebe da se opravdavamo. Potrebno je da kažemo istinu”, rekao Netanijahu nakon kontroverze u Međunarodnoj fudbalskoj asocijaciji FIFA, zbog palestinskog predloga da se Izrael suspenduje.

“Nije važno šta radimo, već šta predstavljamo. Šta sve nije rečeno o Jevrejima u istoriji – da smo izvor zla u svetu, da pijemo krv male dece – sve je to receno o nama. Nije bilo istina tada i nije istina sada. Sve dok to odbijamo i uzrdržavamo se od samo-bičevanja, bićemo jači i čvršći”, ocenio je Netanijahu.

“Oni kažu da samo kad bi bili ljubazniji, velikodušniji. Učinili smo mnoge koncesije i to nije ništa izmenilo, jer ta kampanja delegitimizacije je mnogo dublja, želi da nas liši prava da živimo ovde.Tamo nema kritika Sirije, nema protesta, već naš optužuju da smo ubice dece”, naglasio je Netanijahu.

Netanijahu je u međuvremenu zatražio od šefa diplomatije Nemačke, Franka Voltera-Štajnmajera, koji je u poseti Izraelu, da izvrši pritisak na palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da zaustavi akcije protiv Izraela u međunarodnim forumima i obnovi mirovne pregovore.

“Moramo poslati jasnu poruku Palestincima i nadam se da ćete iskoristiti svoje sastanke s njima da to učinite”, rekao je Netanijahu Štajnmajeru, kako je navedeno u saopštenju posle sastanka u Jerusalimu.

“Recite Palestincima da prestanu svoju kampanju da delegitiminišu Izrael i vrate se pregovaračkom stolu bez preduslova”, kaže Netanijahu, osvrćući se na nastojanja Palestinaca da se Izrael suspenduje iz FIFE.

Izrazio je zainteresovanost za obnovu direktnih pregovora o miru, naglasivši da je posvećen principu “dve države za dva naroda”. Izrael je spreman da preduzme mere za izgradnju poverenja, uključujuć dozvolu da 800 kamiona za humanitarnom pomoći ulazi u Gazu svakodnevno. Netanijahu je izrazio spremnost i za dodatne korake.

Štajmajer je naglasio da Nemci veruju kako se mora postići sporazum između Izraela i Palestinaca. Ocenio je da će se pregovori teško obnoviti, ali se mora pokušati. Pozvao je takođe na ubrzanje obnove Gaze, rekavši da se mora učiniti sve kako bi se sprečila obnova sukoba.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori doživeli su krah u aprilu prošle godine kada su palestinski teroristi formirali vladu zla.

Netanijahu je nedavno šefici diplomatije EU Federiki Mogerini izložio plan o pregovorima, u čijem bi fokusu bile granice jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, koje bi Izrael zadržao na osnovu svakog mirovnog sporazuma.

Palestinska strana je odlbila svake pregovore o miru.

(RTS/Israel News) (isra-news)