Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izrazio razočaranje Izraela zbog odluke Moskve da ukine zabranu prodaje protivraketnog sistema odbrane S-300 Teheranu.

Netanijahu je danas to u telefonskom razgovoru preneo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

“Netanijahu je rekao Putinu da će odluka Rusije samo učiniti da Iran postane agresivniji u regionu i zapreti bezbednosti Bliskog istoka”, navedeno je u saopštenju iz premijerovog kabineta.

U razgovoru koji je trajao skoro jedan sat, Putin je nastojao da odagna zabrinutost zbog svoje odluke.

“Telefonski razgovor izmedju ruskog predsednika Vladimira Putina i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua upriličen je na inacijativu izraelske strane”, navedeno je u saopstenju Kremlja u kome se dodaje: ” U vezi sa zabrinutošću oko uklanjanja embarga, izražene od strane Benjamina Netanijahua, Vladimir Putin je objasnio u detalje logiku akcije ruskog rukovodstva.”

Na osnovu predsedničkog dekreta skinuta je zabrana da se isporuči raketni šitem Iranu preko teritorije Rusije ili van nje avionima ili brodovima koji plove pod ruskom zastavom, podsećaju izraelski mediji. Nakon razgovora s Putinom, Netanijahu je takodje rekao da odluka da se ukine zabrana prodaje sistema S -300 Iranu predstavlja direktan rezultat nuklearnog sporazuma izmedju Teherana i svetskih sila.

“Nakon tog sporazuma o oružju ima li ikoga ko još ozbiljno tvrdi da će taj sporazum s Iranom učiniti Bliski istok bezbednijim?” upitao je Netanijahu.

Putin je u ponedeljak potpisao dekret kojima se ukida zabrana isporuke odbrambenog sistema S-300 iranu. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je to u svetlu napretka u nuklearnim pregovorima s Iranom i da nema više potrebe za embargom.

Izraelski ministar odbrane Moše Jaalon izjavio je danas da je prodaja tog raketnog sistema direktna posledica sporazuma postignutog u Lozani ranije ovog meseca. (isra-news)