Premijer Benjamin Netanijahu i ministar odbrane Moše Jaalon posetili su IDF-ovu diviziju Hermon, nakon što je prošle nedelje Hezbolah izveo napad protivtenkovskom raketom u okolini područja Har Dov, kada su poginula dva izraelska vojnika.

Tokom posete, Netanijahu i Jaalon su dali uputstva zameniku načelnika Generlštaba, generalu Jairu Golanu, i načelniku Severne komande, general-majoru Avivu Kocaviju. Takođe su se Netanijahu i Jaalon sastali sa gradonačelnicima iz ovog regiona.

„Došao sam ovde sa ministrom odbrane i vojnim komandantima, da vidim spremnost IDF-a u slučaju pretnji koje se javljaju na Golanskoj visoravni“, izjavio je Netanijahu. „Već neko vreme, Iran pokušava da ovde otvori novi front, a ovaj front se otvara protiv nas pored ostalih frontova iz južnog Libana i pojasa Gaze“.

„Umesto da lideri međunarodne zajednice traže od Irana da zaustavi širenje terorizma u regionu i širom sveta, oni žure sa sporazumom koji bi omogućio Iranu da se naoruža nuklearnim oružjem“, rekao je gromoglasno. „Sporazum, sklopljen sa Iranom, bi bio veoma opasan, opasan po Izrael, opasan po region, opasan po ceo svet – i mi ćemo se ovome žestoko suprotstaviti“.

Netanijahu se takođe osvrnuo na stravično pogubljenje koje je Islamska država (ISIS) izvršila nad jordanskim pilotom Maazom al-Kasasbehom, koji je živ spaljen.

„ISIS spaljuje žive ljude, a islamska država Iran ih veša na gradskom trgu“, rekao je on. „I Iran i ISIS su vođeni radikalnim islamom, a njihova okrutnost ne zna za granice – ali će najveća pretnja čovečanstvu biti kada ova ekstremna grupa dostigne moć nuklearnog oružja“.

(Arutz Sheva)  (isra-news)