Izraelski premijer Benjamin Netanijahu optužio je generalnog sekretara UN Ban Ki Muna za licemerje, nakon kritika na račun Izraela za smrt i patnje palestinske dece tokom prošlogodišnjeg rata u Pojasu Gaze u jučerašnjem govoru u Savetu bezbednosti.

“Ispalo je da nema granica licemerju”, napisao je Netanijahu na svom Fejsbuk nalogu kasno sinoć.

Ocenivši da je to “crni dan za UN” Netanijahu je naveo da je Ban izabrao da osudi Izrael umesto da “istakne činjenicu da je Hamas pretvorio decu Gaze u taoce, otvarao vatru na Izrael iz vrtića i kopao tunele prema izraelskim vrtićima”.

“UN su ponovo izabrale da prozovu Izrael, koji je poštovao najviše moralne standarde u sukobu, kao što je ocenjeno prošle nedelje od strane grupe visokih američkh i evropskih generala”, napisao je Netanijahu, dodavši: “U isto vreme Hamas – teroristička organizacja – je nagrađena imunitetom u UN, iako je dokazano, van svake sumnje, da je počinila zločine, pucajući iz bolnica, džamija i iz prostorija UN.”

U tom dokumentu je Lejla Zerugi, specijalni predstavnik UN za decu u oružanom sukobu, označila posledice sukoba po decu neprihvatljivim i bez presedana i napisala da je to izazvalo dubuku zabrinutost za primenu međunarodnog prava od strane Izraela, posebno u odnosu na sve što je povezano sa prekomernom upotrebom sile.

Ona je takođe pisala o destruktivnim posledicama izraelskih vojnih operacija u Gazi i nastavku okupacije države Palestine, preneli su izraelski mediji.

Zarugi je preporučila Banu da uključi i Izrael i Hamas u aneks izveštaja, odnosno crnu listu zemalja i organizacija koje sistematski povređuju decu. (isra-news)