Vesti Online

NEMAČKA PRESEKLA Bez Kosova u UN, Srbija ne može u EU

Nemačka neće ratifikovati sporazum o primanju Srbije u članstvo EU sve dok Kosovo ne postane punopravna članica Ujedinjenih nacija, poručili su iz Bundestaga.

Kako navodi jedan od poslanika iz vladajuće koalicije Hrišćansko-demokratske unije/Hrišćansko socijalne unije (CDU/CSU), „srpskom državnom vrhu je još pre dve godine rečeno da će članstvo Kosova u Un biti jedan od uslova da Srbija bude primljena u EU“.

Prema rečima sagovornika lista DAnas, koji je insistirao na anonimnosti, prilikom razgovora sa Jadrankom Joksimović, ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije u srpskoj vladi, ovavj stav Nemačke je saopšten srpskoj strani kada se razgovaralo o Briselskom sporazumu između Srbije i Kosova.

– Tada smo rekli da nećemo ratifikovati članstvo Srbije u EU ako Srbija ne prihvati da Kosovo postane punopravna članica UN. Ipak, to je i dalje otvoreno pitanje u mojoj partiji, pošto ima različitih mišljenja- ističe poslanik Bundestaga.

On dodaje da je „vreme da se pokrene proces priznavanja članstva Kosova u UN“, da se „ubede ljudi u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci da pristanu na ovaj zahtev“ i da se „pripremi javnost u Srbiji za tu odluku“.

– Moraćemo da pričamo sa premijerom Vučićem i drugim partijama u Srbiji jače o tome šta znači normalizacija odnosa sa Kosovom. Kad smo ptali srpske zvaničnike, nisu imali odgovor. Za nas normalizacija odnosa Srbije i Kosova znači da Kosovo bude članica UN – kaže ovaj poslanik.

Prema njegovim rečima, čak je svojevremeno i Vuk Jeremić, tadašnji savetnik bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, kada ga je kancelarka Merkel pitala šta je zajednično za Kosovo i Srbiju, odgovorio – zajednička evropska budućnost u EU.

Inače, u Bundestagu preovlađuje stav da nemačka spoljna politika mora da uradi više u slučaju Kosova, jer se nadaju napretku u primeni Briselskog sporazuma oko manjina i borbe protiv korupcije, a „ako bude problema oko Specijalnog suda za ratne zločine, EU i Nemačka će pokušati da pomognu“. (Alo)