Vesti Online

Nemačka gubi tron, nova sila je…

Britanija će 2030. postati najveća evropska privreda pretekavši Nemačku, procena je Centra za ekonomska i poslovna istraživanja.

Nemačka gubi tron, nova sila je...

U godišnjem izveštaju u kome se bavi analizom 30 najvećih ekonomija sveta, CEBR je saopštio da će pad populacije i najverovatnije slabljenje evra nepovoljno uticati na ekonomske perfomanse Nemačke, prenose belgijski mediji.

S druge strane Centar navodi da će rast populacije u Britaniji znatno doprineti ekonomskom ubrzanju te zemlje čija će privreda iduće godine premašiti maksimalne rezultate koje je ostvarila pre recesije

CEBR dodaje da će britanskoj ekonomskoj ekspanziji, osim rasta broja populacije, doprineti manja zavisnost od drugih evropskih privreda, kao i relativno niski porezi u odnosu na evropske standarde.

U izveštaju „Svetska ekonomska liga“, u kom CEBR rangira globalne ekonomije i prognozira njihove buduće pozicije, takođe se navodi da će Kina prestići SAD 2028, ranije u odnosu na prognoze nekih analitičara.

 

CEBR dodaje da će, pored rasta populacije, britanskoj ekonomskoj ekspanziji doprineti manja zavisnost od drugih evropskih privreda, kao i relativno niski porezi u odnosu na evropske standarde. (Press)