TELEKOM Srbija“ ne bi trebalo prodavati, jer ostvaruje godišnju dobit veću od profita svih ostalih konkurentskih kompanija zajedno na domaćem tržištu, stav je učesnika juče održane tribine pod nazivom „Zašto treba sprečiti prodaju ‘Telekoma Srbija'“.

Aleksandra Smiljanić, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i nekadašnja ministarka za telekomunikacije Srbije ističe da se prodaja jedinog operatera u srpskom vlasništvu mora sprečiti, jer će se, ukoliko se „Telekom“ proda, ogroman novac kroz njega odlivati u inostranstvo.

– „Telekom Srbija“ samo u našoj zemlji ima 85 milijardi dinara ukupnog prihoda, ne računajući ostale zavisne firme, i ima ostvarenih 15 milijardi dinara profita – ističe Smiljanić. – Sledeće godine će ostvareni profit biti 22 milijarde veći, jer toliko vrede rate kredita koji će se otplatiti do kraja 2015. godine. Dakle, možemo da računamo da će se minimum 37 milijardi dinara dobiti odlivati iz zemlje. A toliki novac je dovoljan da platimo 60.000 prosečnih godišnjih plata. To znači da Srbija ostaje bez 60.000 radnih mesta, na koje treba dodati još i otpuštanja u „Telekomu“ u slučaju novog vlasnika.

Ona je na tribini u organizaciji Samostalnog sindikata „Telekoma Srbija“ i Saveza samostalnih sindikata Srbije, navela da nije tačna tvrdnja predstavnika vlade da „Telekom“ ne može da istrpi konkurenciju, kao ni to da ne može da investira.

OTKAZIZA „Telekom Srbija“ već je naručena strategija za razvoj kojom se predviđa višak od 3.632 radnika – ističe Dragan Katić iz Jedinstvenog sindikata „Telekoma“. – Privatizacija nigde nije bila dobra za radnike. „Telekom“ Hrvatske je pre privatizacije upošljavao 12.200 ljudi. Sada ima 2.200 stalno zaposlenih od kojih je 130 nedavno dobilo otkaze, jer profit pada. „Crnogorski telekom“ je zapošljavao 1.350 ljudi, od kojih je 1.050 odmah dobilo otkaze prilikom privatizacije. Svi koji su ostali rade bukvalno bez radnog vremena, na svaki poziv moraju da dotrče u firmu.

– „Telekom“ i te kako može da investira, i u proteklim godinama ulagao je dva puta više od SBB, a četiri do pet puta više od „Telenora“ i „Vip“ – ističe Smiljanić, dodajući da će se, u slučaju prodaje „Telekoma“ investicije smanjiti, biće otpuštanja, a usluge će biti lošije.

Prema rečima naučnog savetnika u Akademiji inžinjerskih nauka, Predraga Petrovića, procene pokazuju da bi otkaze u slučaju privatizacije dobilo dve trećine zaposlenih što na nivou cele „Telekom grupe“ iznosi oko 9.500 ljudi.

– Taj broj treba pomnožiti sa 10, jer toliko ljudi radi za „Telekom“ i sa „Telekomom“ u oblasti mašinstva, telekomunikacija, kao dobavljači i slično – ističe Petrović. – Postavlja se i pitanje vitalne odbrane i bezbednosti države, i zaštita telekomunikacionog sabraćaja vojske, policije i državne uprave u slučaju prodaje infrastrukture „Telekoma“.

On je naglasio da je prodaja „Telekoma“ protivzakonita i protivustavna, kao i da predstavlja veliki udar na budžet. Advokat Branko Pavlović je ukazao da se Srbija na prodaju „Telekoma“ obavezala kroz Memorandum sa MMF-om, koji je bio uslov za dobijanje aranžmana sa ovom institucijom.

– U tom memorandumu nijedne reči nema o tome kako podići proizvodnju u Srbiji. To je kao da nas MMF kao lekar leči, ali ga ne zanima dijagnoza. Moguće je i da se temperatura obori, a da pacijent umre – ističe Pavlović.

Od „Telekoma“ zarađuju i druga javna preduzeća. Sredinom juna 2017. godine ističe ugovor o zakupu koji „Telekom“ plaća javnom preduzeću „Pošta Srbije“.

– Tokom prošle godine „Pošta“ je od „Telekoma“ prihodovala 3,6 milijardi dinara na ime zakupa. U toj godini je neto dobit „Pošte“ iznosila 2,7 milijardi dinara. Dakle, da nije bilo ovih prihoda, PTT bi godinu završila u minusu – kaže Zoran Pavlović, iz sindikata PTT.  (Novosti)