Vesti Online

Nastavljeni protesti zbog policijske brutalnosti

Širom Sjedinjenih Država sinoć su nastavljeni protesti zbog nepodizanja optužnice u nekoliko slučaja kada su policajci, belci, ubili nenaoružane crnce. U Njujorku, demonstranti su blokirali ulice ispred sportske arene Barkliz Centar, za vreme NBA utakmice kojoj je prisustvovao i britanski kraljevski par.

Protest je trajao na ulicama dok je igrana utakmica Bruklin Netsa i Klivlend Kavalirsa kojoj su prisustvovali princ Vilijam i Kejt, vojvotkinja od Kembridža. Demonstracije su izbile zbog odluke porote da ne podigne optužnicu u slučaju 43-godišnjeg Afroamerikanca, Erika Garnera, koji je letos ugušen policijskim zahvatom “kragna.”

Demonstranti su skandirali sada poznatu parolu “Ne mogu da dišem” – poslednje Garnerove reči. Oko 300 učesnika protesta je probilo policijski kordon na ulazu u tržni centar “Atlantik Terminal” nedaleko od arene.

“Došao sam iz solidarnosti sa ovim ljudima i njihovom borbom, sve je isto kao u Sent Luisu” , izjavio je Dejmon Dejvis, učesnik protesta u Njujorku.

“Pokušali smo da idemo pravnim kanalima ali pravni sistem je potpuno namešten protiv nas”, istakao je Gilbert Rosa, učesnik protesta u Njujorku.  (Glas Amerike)