BEOGRAD i Priština najbliže su postizanju dogovora o telekomunikacijama, osiguranju vozila i „Parku mira“, a ukoliko se danas na novoj rundi dijaloga premijera Aleksandra Vučića i Ise Mustafe u Briselu stavi paraf na ove sporazume, gotovo je izvesno da će prva poglavlja sa EU biti otvorena do kraja godine.

Kako saznaju „Novosti“, nije isključeno ni da se postigne parcijalni sporazum o energetici, s tim što bi se pitanja svojine nad objektima razrađivala u tehničkim pregovorima do septembra. Takođe, prema nekim informacijama, dve strane mogle bi da potpišu i neku vrstu akcionog plana za formiranje Zajednice srpskih opština, a koji bi obuhvatio tačne korake i dinamiku za implementaciju ove tačke Briselskog sporazuma, oko koje dve strane imaju najudaljenije stavove.

Tehnički timovi Beograda i Prištine i juče su u Briselu pokušavali da što više približe stavove oko četiri ključne teme, a uoči nastavka političkog dijaloga pod pokroviteljstvom šefice diplomatije EU Federike Mogerini.

– Prema dogovoru, razgovori će se usredsrediti na primenu sporazuma o energiji, telekomunikacijama, formiranju ZSO, kao i na most u Mitrovici – potvrdili su nam u kabinetu Mogerinijeve, pred današnji sastanak Vučića i Mustafe.

Prema nezvaničnim saznanjima, Brisel pritiska Prištinu da pristane da Srbija aplicira za telefonski kod 383, da „Telekom“ dobije licencu za usluge mobilne i fiksne telefonije, kao i da se pozivi prema centralnoj Srbiji tarifiraju kao lokalni, a ne međunarodni. Takođe, naša strana „nudi“ da se sa mosta u severnoj Kosovskoj Mitrovici uklone žardinjere i on pretvori u pešačku zonu.Analitičar Dušan Janjić ne isključuje mogućnost da danas u Briselu dođe do „novih momenata“:

– Kada bi dve strane potpisale još jedan sporazum o principima normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, neku vrstu „Brisela 2“, verujem da bi vrh EU u septembru napravio presek onoga što je do sada postignuto i doneo odluku da u decembru budu otvorena prva poglavlja. (Novosti)