SAD i Venecuela koje decenijama imaju zategnute odnose, odlučile su da ponovo otpočnu dijalog.

Venecuela prolazi kroz humanitarnu krizu i po svemu sudeći na putu je ka referendumu za opoziv predsednika Nikolasa Madura.

Vašington je predložio novu etapu dijaloga, s tim da se na početku održi niz sastanaka na visokom nivou.

„Ja sam se složio“ rekao je Maduro u Karakasu u govoru koji je sinoć prenela televizija.

Dve zemlje nemaju odnose na nivou ambasadora još od 2010, zbog nesuglasica oko ljudskih prava.

Maduro je rekao da je spreman da imenuje ambasadora i da reguliše odnose sa SAD.

Maduro je to objavio posle sastanka svoje šefice diplomatije Delsi Rodriges i državnog sekretara SAD Džona Kerija u Santo Domingu, u Dominikanskoj Republici, tokom generalne skupštine Organizacije američkih država (OAS).

Keri je rekao novinarima da su razgovarali o referendumu za opoziv predsednika Venecuele i da su SAD navele da treba da odgovore na to i pokažu da su spremni da poštuju sopstvene zakone.

Dvoje šefova diplomatija se dogovorilo o narednoj poseti američkog državnog podsekretara Tomasa Šenona Venecueli, radi podsticanja bilateralnog dijaloga.

„Mislim da je konstruktivnije razgovarati, nego izolovati“, rekao je Keri.

Opozicija u Venecueli upozorava na rizik od socijalne eksplozije u toj zemlji koja je u ekonomskim teškoćama.

Keri je na skupu predstavnika 34 zemalja članica OAS rekao da je situacija u Venecueli veoma zabrinjavajuća i pozvao socijalističku vladu da oslobodi političke zatvorenike, da poštuje slobodu govora i reši nestašicu hrane.

„Opozicija ima prava u skladu sa Ustavom“, rekao je Keri i dodao da SAD podržavaju samo to.

Keri se založio za „pravedan referendum“ o opozivu šefa venecuelanske države koji je vrlo nepopularan zbog teške ekonomske krize, i pozvao Venecuelance da iskažu svoju volju demokratskim putem.

Karakas je odmah izrazio negodovanja i ministarka Delsi Rodriges je rekla Keriju da domaća pitanja Venecuele rešavaju Venecuelanci.

Ta naftom veoma bogata zemlja pogođena je padom cena nafte, stanovništvo satima čeka u redovima ispred samoposluga, prekidi snabdevanja strujom su svakodnevni i velika je nestašica hrane i lekova.

Dve osobe su poginule a više od 25 je povređeno juče u pljačkama u Kumani na istoku Venecuele, rekao je opozicioni poslanik Milagros Paz. Sedamdesetak radnji je opljačkano u tom gradu sa 800.000 stanovnika, rekao je on.

Sedamdeset odsto Venecuelanaca kaće da želi odlazak predsednika Madura, izabranog 2013. sa mandatom do 2019. godine.

Oslanjajući se na to nezadovoljstvo opozicija desnog centra koja je osvojila Parlament na izborima, želi da ove godine organizuje referendum o opozivu Madura. Vlasti žele da odlože to glasanje do 2017, čime bi se sprečilo održavanje novih predsedničkih izbora.

Poslednjih nedelja međunarodni pritisci su pojačali u prilog referenduma, posebno u OAS-u čiji je generalni sekretar, Urugvajac Luis Almagro, ocenio da Venecuela prolazi kroz izmene ustavnog poretka.

O Vencueli će se razgovarati i na specijalnom sastanku OAS-a, 23. juna u Vašingtonu.(Novosti)