Vesti Online

MULJAŽA Mnogo je lukav: Kako je Vulin izigrao zakon

Vulin je vešto izbegao obavezu raspisivanja tendera za nabavku nameštaja i kompjutera.

Ministar rada stručnjak za rupe u zakonu: Aleksandar Vulin

Kada je ministar rada odlučio da potroši 1,4 miliona evra na kancelarijski nameštaj i kompjutersku opremu za ustanove socijalne zaštite, svakoj je namenio dva puta po 400.000 dinara, što je bilo dovoljno da izbegne obavezu raspisivanja tendera.
– Iznosi do 400.000 dinara smatraju se malim nabavkama i za njih tender nije potreban. Za svaki iznos iznad 400.000 dinara raspisivanje tendera na kome bi se izabrao najpovoljniji ponuđač je obavezno – objašnjava Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke.

 

 

 

Ministarstvo
U Ministarstvu rada kratko kažu za „Blic“ da su Centri za socijalni rad u obavezi da u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama sprovedu postupak nabavke dobara. Jedini problem je što zakon kaže da postupak javne nabavke nije neophodan za taj iznos.

Njegova namera da izigra zakon, ošteti budžet i nekome možda i „namesti“ veliki posao tu tek počinje. Čak iako je neko na odluku da centri dobiju baš 400.000 dinara mogao da gleda kao na slučajnost, njegove loše namere postaju sasvim jasne kada se uzme u obzir da im je uz obaveštenje o dobijanju novca prosledio i spisak prodavnica u kojima je najbolje da kupuju robu za koju im daje novac.
– Striktno je navedeno koji monitor može da se kupi, od koliko inča, koji štampač i koja konfiguracija kompjutera. Određeno je pet prodavnica u kojima bi bilo poželjno da se sve to kupi – naveo je jedan predstavnik centra za socijalni rad iz unutrašnjosti.
Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da Ministarstvo, po zakonu, nema pravo da određuje gde će centri da kupuju, već se mora dati šansa svakom dobavljaču. (Blic)