Vesti Online

MRAČNA PROGNOZA STRATFORA Propast Rusije, SAD će upotrebiti nuklearno oružje, nastanak četiri Evrope…

Privatna obaveštajna kompanija Stratfor (Strategic Forecasting, Inc), nedavno je objavila detaljan izveštaj pod nazivom „Decenijska prognoza“, u kojem je u 11 tačaka procenjeno kako će izgledati geopolitička scena u narednih deset godina. Prognoze su, najblaže rečeno, crne. Stratfor smatra da će svet u narednoj deceniji biti mnogo opasnije mesto za život, u kojem će se roditi neke nove sile, dok će trenutno najmoćnije zemlje sveta doživeti kolaps i ući u period haosa i beznađa.

Moskva

Rusija će doživeti kolaps

 

„Sposobnost zvanične Moskve da kontroliše sve delove ogromne ruske države će sve više opadati, te će se stvoriti vakuum u kome će se stvoriti individualne grupacije, koje će za cilj imati potpunu autonomiju nad teritorijom na kojoj žive“, navodi se u izveštaju.

 

Sankcije, pad cena nafte, nestabilna rublja, vrtoglavi finansijski izdaci za naoružanje, kao i sve veći unutrašnji razdori iznuriće i oslabiti poziciju vladajuće strukture u najvećoj zemlji sveta.

 

Rusija se neće zvanično „iscepkati“ na nekoliko malih državica, ali će Kremlj svakako izgubiti svoju moć, a to će se ogledati u stvaranju poluautonomnih regiona koji se neće slagati jedni sa drugima, što vodi u nestabilnost čitave države.

 

„Ne očekujemo da će se Ruska Federacija dugo održati u sadašnjem državnom uređenju“, navodi se u zaključku ove tačke izveštaja. 

SAD će morati da upotrebi nuklearno oružje

 

S obzirom da su ruska postrojenja nuklearnog oružja rasuta po čitavom svetu, u trenutku destabilizacije i „cepkanja“ države, područje Rusije može da postane tempirana bomba.

 

Slom ruskog nuklearnog sistema biće svetski problem broj 1 u predstojećoj deceniji, a to će se drastično odraziti i na SAD, koje će morati da angažuju vojsku kako bi se odbranile od novonastale opasnosti, a to ne isključuje upotrebu nuklearnog oružja, navodi se u izveštaju. 

Nemačka u velikom problemu

 

Najjača evropska država ima ekonomiju koja zavisi od izvoza, i koja ima ogroman profit zahvaljujući liberalizaciji tržišta u EU, što takođe znači da Nemci imaju i najviše da izgube usled nadolazećeg talasa sve većeg evroskepticizma i potencijalne krize evra. Stratfor predviđa da će se nemačka kriza rezultirati stagnacijom ekonomije, sličnom onoj sa kojoj se suočio Japan.

 

„Očekujemo da nemačka ekonomija doživi velike probleme u narednih deset godina“, navodi se u „Decenijskoj prognozi:“  (BLIC)