Vesti Online

Moskva zabranila ulazak 90 političara iz EU

Moskva je objavila „crnu listu“ sa oko 90 imena političara iz Evropske unije kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, što je odgovor na sankcije koje joj je Unija zavela zbog Krima i Ukrajine, rekao je danas premijer Holandije Mark Rute.

„Rusija je juče predala listu raznim evropskim ambasadama i na njoj su oni koji više ne mogu da uđu u Rusiju“, rekao je u redovnom obraćanju novinarima Rute dodajući da su na toj listi dvojica holandskih skupštinskih poslanika i holandski poslanik u Evropskom parlamentu.
Na toj listi je navodno između 80 i 90 imena, rekao je Rute.

On je dodao da je to odgovor na zabrane putovanja koje je EU nametnula Moskvi zbog ruske aneksije Krima i navodnoG učešća u istočnoj Ukrajini.
Predstavnica diplomatskog servisa EU u Briselu rekla je da je Rusija proteklih meseci zabranila nekolicini evropskih političara da uđu u RUsiju, ali do sada je odbijala da i objavi tu listu.
Rute je rekao da ruska „crna lista“ nije zasnovana na međunarodnom zakonu, da nije transparentna i da bi mogla da se ospori na sudu.
Na listi se nalazi i Gi Verhofstad, šef Liberalne grupe u Evropskom parlamentu i bivši premijer Belgije, rekao je njegov portparol. (Blic)