Vesti Online

MMF: Od 1. aprila skuplja struja u Srbiji

– Znam da vas najviše interesuje trogodišnji aranžman iz predostrožnosti koji je MMF odobrio Srbiji. Cilj ovog programa je da se podigne ekonomija i obezbedi više poslova u Srbiji. Da se obezbedi stabilnost finansijskog programa Srbije – rekao je Deheng Kim, stalni predstavnik MMF-a u Beogradu koji je jedan od panelista Biznis foruma na temu „Makroekonomski okvir“ koji vodi Miroljub Labus.

Kako je Kim rekao, dogovoreno je da struja poskupi 15 odsto posle grejne sezone, odnosno od 1. aprila. On je dodao i da je dogovor sa vladom da se iz javnog sektora otpusti pet odsto ljudi, medjutim ukoliko dođe do prirodnog odliva od 3,5 odsto i ukoliko ne zapošljavaju nove radnike,  onda neće biti otkaza.

Međunarodni monetarni fonda (MMF) odobrio je 23. ferbruara Srbiji trogodišnji aranžman iz predostrožnosti. Uslov za sklapanje aranžmana je sprovođenje ekonomskog programa koji obezbeđuje smanjenje fiskalnog deficita, reformu javnog sektora i zaustavljanje porasta javnog duga, odnosno njegovo dovođenje na silaznu putanju od 2017. godine.

– Pohvalno je jačanja kredibiliteta plana reformi, i preduzete su teške ali neophodne mere u prošloj godini, uključujući reforme tržišta rada i penzionog sistema. Tek predstoji težak rad a ovaj program podrške MMF-a nudi priliku vlastima da vrate javni dug na održiv nivo, ponovo uspostave ravnotežu makroekonomskih politika, povećahju otpornost finansijskog sektora, unaprede kompetitivnost i potencijal za rast u srednjem roku – rekao je Kim, napominjući da se nada da će reforme ići u pozitivnom smeru.
Na Panelu o Makroekonomskim okvirima učestvovao je i Nebojša Savić, predsednik Saveta guvernera, koji je izneo da postoje tri faze razvoja konkurentnosti u Srbiji.
– Prva faza se odnosi na raspoložive prirodne faktore, druga je privlačenje investicija, a u trećoj fazi su ključne inovacije. Srbija se trenutno nalazi u drugoj fazi, a ključ sadašnje faze je podizanje produktivnosti. Stvarajući uslove za treću fazu, moramo da otklonimo slabosti u logističkoj i administrativnoj infrastrukturi i da pojačamo inovativnost. Kada smo ušli u ovu fazu ostavili smo mnogo nezavršenog posla iz prve faze, kao što su nerazvijena logistička administrativna infrastruktura – rekao je Nebojša Savić.
O je dodao da je targetiranje inflacije dominantan koncept strategije monetarne politike.
(Blic)