Vesti Online

Ministarstvo kulture: Urna Nikole Tesle da ostane u Muzeju

Beograd – Ministarstvo kulture i informisanja se zalaže da se Zbirka memorijalnih predmeta u Muzeju Nikole Tesle i dalje čuva na istom mestu i da urna sa zemnim ostacima slavnog naučnika ostane u njenom sastavu, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

„Već više od pola veka urna se čuva i štiti u muzeju u skladu sa najvišim profesionalnim i etičkim standardima i izložena je na način koji obezbeđuje dostupnost javnosti, a istovremeno mogućnost da svaki posetilac lično, i u miru, oda dužno poštovanje velikom naučniku i pronalazaču“, ističe se u saopštenju i navodi da je na taj način počast Nikoli Tesli iskazalo više od milion posetilaca iz zemlje i sveta, svih vera i nacija.

Jedna od najznačajnijih komponenti Muzeja Nikole Tesle je, pored arhive, biblioteke i drugih dragocenih zbirki, i memorijalni deo u kome se nalazi i čuva urna sa zemnim ostacima Nikole Tesle, podseća se u saopštenju i dodaje da je taj memorijalni prostor posebno projektovan za tu namenu i da su ga osmislili vrhunski stvaraoci – Nebojša Mitrić, Milan Pališaški i Mario Maskareli.

„Urna uživa status kulturnog dobra, kao deo Zbirke memorijalnih predmeta koji se čuvaju u muzeju. Pored urne, u ovoj zbirci je i posmrtna maska Nikole Tesle (pet gipsanih odlivaka) kao i posmrtni otisak Tesline desne ruke. Ova zbirka predstavlja jedinstven memorijal Nikoli Tesli“, navelo je ministarstvo.

Muzej Nikole Tesle je, kako je naglašeno, jedinstvena ustanova zaštite kulturnog nasleđa u Srbiji, kao jedini muzej u svetu koji čuva originalnu, ličnu zaostavštinu Nikole Tesle. Zbog univerzalne vrednosti za čovečanstvo, Arhiv Nikole Tesle koji se čuva u ovom muzeju, 2005. godine je uvršten u Svetski registar „Pamćenje sveta“ koji vodi UNESKO.

Ministarstvo podseća da ne postoji nijedan zapis niti svedočanstvo o tome da se Nikola Tesla izjasnio kako i gde želi da počiva i da su o njegovoj sahrani i zaostavštini odlučivali njegovi najbliži srodnici.

Urna sa zemnim ostacima Nikole Tesle doneta je u Beograd 1957. godine na osnovu želje člana Tesline šire porodice, dr Milice Trbojević, kao pravnog naslednika Tesline zaostavštine, koja je to pravo stekla nakon smrti Save Kosanovića, sina Tesline najmlađe sestre Marice Kosanović. Želju naslednika Nikole Tesle potvrđuje i Vilijam Terbo, praunuk Tesline sestre Angeline Trbojević, trenutno najbliži živi rođak Nikole Tesle. (Danas)