SKOPLjE
SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“

NA balkanskom putu nadirućeg talasa imigranata sa Bliskog istoka prema zemljama EU, nevoljnici su česta meta razbojnika, lažnih vodiča, prevoznika. Ali, i mnogi od njih su agresivni „u prolazu“.

Žitelji pograničnog sela Tabanovce na severu Makedonije, tik uz graničnu liniju sa Srbijom, od vlasti u Skoplju zahtevaju veću zaštitu od, sve izraženijih, naleta izbegličkih grupa na njihovom putu prema severu:

– Ovo traje, nije od juče, ali sada je već veoma ozbiljna situacija. Migranti u grupama, često većim i od stotinak, „beru“ letinu, upadaju u njive, vinograde, bašte, voćnjake i skupljaju sve šta im se nađe pod rukom i čime bi mogli da utole glad. U nevolji su na tom njihovom putu u neizvesnost. No, u selu vlada nesigurnost i strah od upada uljeza u domaćinstva, koji poput najezde krolaze prema severu – jadaju se seljani, zahtevajući veće prisustvo i zaštitu policije.

Zoran Jovanović za „Novosti“ kaže da ti „upadi“ migranata na seoska domaćinstva i njihove posede zavise od „putanje“ kojom se kreću, mahom držeći se pruge i dela auto-puta prema obližnjoj granici sa Srbijom. Očito je, kaže, da talasi izbeglica postaju sve veći i da se ovome ne vidi kraj, pa su ljudi s pravom zabrinuti ne samo za letinu, nego i za bezbednost svojih porodica:

– Mnogima u zbegu i pomažemo, dajemo hranu, vodu, ali kako se odbraniti kada naiđu u grupama, gladni, skupljaju sve što može da se pojede, sve što je zrelo u njivama, baštama i voćnjacima, sa obe strane „koridora“ – kaže Živojin Trajanović.

Kuće porodice Tasić su na samom kraju sela, poslednje u Tabanovcu pred granicu. Kažu da strahuju ne samo za letinu, nego i za ličnu, i bezbednost dece. Traže veće prisustvo policije u selu, jer sve je više slučajeva upada na imanje i samo kućno dvorište agresivnih migranata u potrazi za hranom.

(Novosti)