Vesti Online

Medvedev: Maksimalno oštar stav Rusije ako Ukrajina ne plati dug

Rusija će zauzeti maksimalno oštar stav u slučaju da Ukrajina odbije da plati svoje dugove, izjavio je juče premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

„Saopštenje ukrajinskog parlamenta je veoma kontradiktorno. Čini se da oni govore o privatnim zajmovima, ali u isto vreme nagoveštavaju da ne nameravaju da otplate dugove Vladimira Janukoviča“, rekao je on.
Medvedev je ocenio da je to isto kao odbijanje boljševika da vrate dugove carističke vlade.

„Ako se to zaista formalizuje na taj način, to će definitivno značiti bankrot Ukrajine i uticaće na sporazume te zemlje sa Međunarodnim monetarnim fondom“, rekao je ruski premijer.
Medvedev je istakao da će Rusija u tom slučaju zauzeti najčvršći mogući stav i braniće svoje nacionalne interese.
Ukrajinski parlament odobrio je zakon u utorak, 18. maja, kojim vlada dobija pravo da uvede moratorijum na isplate stranih dugovanja. Rusija je vlasnik tri milijarde dolara duga kroz ukrajinske hartije od vrednosti, koje bi trebalo da budu isplaćene do kraja godine.
Ukrajinski premijer Arsenij Jaceljuk rekao je da se moratorijum odnosi samo na privatne poverioce. Kijev smatra da je dug od tri milijarde dolara Rusiji kroz hartije od vrednosti privatni zajam pa da time potpada pod moratorijum, dok Moskva insistira da zajam ne može da se smatra privatnim i da se mora otplatiti na vreme.