Vesti Online

MEDIJI U SRBIJI

Fajon: Stanje u medijima zabrinjavajuće

Autor: Tanjug

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je danas na tribini o medijima u Srbiji da je stanje u toj oblasti veoma zabrinjavajuće i da bi vlasti morale više da rade da se to popravi.

1
Fajon: Stanje u medijima zabrinjavajuće Foto: MONDO

„Novinari se suočavaju sa pretnjama, nasiljem i političkim i ekonomskim pritiscima“, rekla je Fajon na tribini „Nevidljiva ruka autocenzure“ koja je danas održana u sedištu EP u Briselu i dodala da su pravi vlasnici mnogih medija nepoznati, kao i način na koji se oni finansiraju.Predstavnici medija i nevladinih organizacija iz Srbije požalili su se na preosetljivost vlasti na svaku vrstu kritike, kao i na poplavu „botova“ u komentarima i na društvenim mrežama, čime se obeshrabruje otvorena diskusija o političkim pitanjima.

Maja Vasić-Nikolić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije je ukazala da je paket medijskih zakona, koji je Skupština u načelu usvojila prošle godine, u skladu sa evropskim standardima, ali da se oni sporo i nedosledno primenjuju dok se u praksi gotovo ništa ne menja.

U sličnom tonu je govorio i Goran Miletić iz organizacije „Branioci ljudskih prava“, koji je konstatovao da se situacija u medijima razvija po principu „jedan korak napred – dva nazad“, dok se Svetlana Vučinić Mesarović u ime portala „Peščanik“ požalila da još nisu otkriveni hakeri koji uporno napadaju taj sajt.

Fajon je izrazila žaljenje što su srpski ministar kulture Ivan Tasovac i visoki predstavnici Evropske komisije u poslednji čas otkazali učesće na tribini, zbog čega je diskusija izgubila važnu dimenziju.

„Imam utisak da mi kojima je stalo do ljudskih prava u regionu vodimo usamljenu bitku i previše razgovaramo sami sa sobom“, rekla je slovenačka poslanica, koja je i sama niz godina bila novinarka.