PROTIV Milana Karaća (66) policija je Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi podnela krivičnu prijavu. Ovaj novopečeni penzioner, do pre nekoliko meseci prvi čovek Javnog komunalnog preduzeća „6. oktobar“, tereti se da je od februara 2012. do oktobra 2014. firmi, na čijem je čelu bio oko tri decenije, naneo štetu od 1,5 miliona dinara.

Krivična prijava, u istom predmetu, takođe zbog zloupotrebe položaja, usledila je i protiv dvojice rukovodilaca Omladinske zadruge „Zona agent“, Miroslava Škerovića i Nikole Bajića, koji su protivpravno pribavili imovinsku korist od ukupno 2,45 miliona dinara. Pomenutu zadrugu osnovao je 2006. Opštinski odbor SPS. Javna je tajna da zadruga postoji da bi socijalisti, između ostalog, punili partijski „crni fond“.

Karać se sumnjiči da je kao direktor, izbegavši obavezujući postupak javne nabavke male vrednosti, naložio nadležnim službama u „6. oktobru“ da se sa računa preduzeća prenesu novčana sredstva Omladinskoj zadruzi i to u znatno većem iznosu, nego što je bilo potrebno. Taj novac je isplaćivan na ime zarada zadrugarima za poslove očitavanja vodomera i uručivanja računa za utrošenu vodu. Na taj način Karać je, kako se navodi u krivičnoj prijavi, omogućio odgovornima u OZ „Zona agent“ da sebi ostvare imovinsku korist.

Škerović i Bajić sumnjiče se da su za usluge, koje su zadrugari obavljali za komunalce, sačinjavali fakture sa uvećanim iznosom, koje su onda dostavljali JKP „6. oktobar“. Pošto bi uplata legla, sa računa „Zone agent“ podizali su gotovinu, a deo novca, nezakonito, zadržavali za sebe. Obojica, međutim, prilikom saslušanja u policiji, kako nezvanično saznajemo, nisu obelodanili gde su zadružne pare završile.

ODBACUJE KRIVICUMILAN Karać u izjavama pojedinim lokalnim medijima kaže da se ne oseća krivim. Naprotiv, ponosan je, veli, na svoj rad. – Krivična prijava podneta je iz političkih razloga, da bi me degradirali kao čoveka i direktora i usput opravdali nesposobnost i nerad sadašnjeg rukovodstva preduzeća.

Policija je podnošenjem krivične prijave protiv Karaća, Škerovića i Bajića nastavila sa raskrinkavanjem dugogodišnjeg neometanog, kriminalnog finansiranja SPS preko lokalnih javnih preduzeća, koja su po partijskom ključu nadzirali njeni članovi. Karać je, zna se, kao kadar SPS svoju odanost partiji, koja ga je uz neto platu od oko 150.000 dinara držala u direktorskoj fotelji „6. oktobra“, iskazivao na različite načine, između ostalog i udomljavanjem istaknutih stranačkih ljudi u firmi.

Omladinska zadruga, koja je na adresi SPS, a vode je mladi socijalisti, sarađivala je i sa Opštinskom stambenom agencijom. Policija je lane protiv njenih rukovodilaca, Milorada Mandića i Milana Trifunovića, inače istaknutih članova SPS, iz istih razloga kao i protiv Karaća, podnela krivične prijave. (Novosti)