Vesti Online

Kraj talačke krize, ubijena braća Kuači

Policija je ubila braću Šerifa i Seida Kuačija koji su držali jednog taoca u gradu Damartin-an-Goel, 40-tak kilometara od Pariza. U odvojenoj akciji ubijen je napadač koji je držao taoce u jevrejskoj samoposluzi u prestonici.

Francuska specijalna policija zauzima pozicije oko prodavnice košer hrane u istočnom Parizu, 9. januara 2015.

Francuska specijalna policija zauzima pozicije oko prodavnice košer hrane u istočnom Parizu, 9. januara 2015.

Dvojica osumnjičenih za napad na satirični časopis Šarli Ebdo su ubijena a njihov talac oslboodjen u policijskoj akciji severno od Pariza, dok je policija takodje ubila napadača koji je držao više talaca u jednom jevrejskom supermarketu  u prestonici, saopštile su francuske vlasti. Medjutim, u toj operaciji je poginulo četvoro talaca.

Eksplozije i pucnjava čuli su se u Parizu i severnom gradu Demartan-an-Goel kada je policija u petak poslepodne krenula u akciju, gotovo u isto vreme. Braća Šerif i Said Kuači, glavni osumnjičeni za ovonedeljni masakr u satiričnom časopisu Šarli Ebdo, izašli su iz magacina štamparije u kojoj su se krili, i otvorili vatru na policiju. Ubijeni su kada je policija uzvratila vatru. Nekoliko sati pre nego što su odjeknuli pucnji, policija je kontaktirala sa braćom koja su pregovaračima saopštila da su spremna da poginu kao mučenici.

U krizi sa taocima u Parizu, snage bezbednosti upale su u supermarket u kraju koji je poznat kao “francuska jevrejska četvrt.” Policija je ubila napadača koji je nekoliko sati ranije upao u samoposlugu i uzeo taoce. Vlasti navode da je u prodavnici bili najmanje pet talaca, a da je četvoro ubijeno.

Obraćajući se naciji u petak uveče, francuski predsednik Fransoa Oland zahvalio je službama bezbednosti koje su okončale talačke krize i likvidirale teroriste. On je pozvao francuski narod da ispolji budnost i jedinstvo, najbolje oružje u borbi protiv terorizma, rasizma i antisemitizma.

“Moramo da bude na oprezu. Takođe tražim od vas da budete jedinstveni. To je najše najbolje oružje.”

Malo ranije, francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Kaznev zahvalio je policiji na naporima da okonča dve krizne situacije.

Mobilizovani smo bez presedana u situaciji kakvu nikada do sada nismo imail da bismo garantovali bezbednost francuskim gradjanima u svim delovima ove zemlje. Dogadjaji koji su se upravo odgirali pokazuju sa kakvim se izazovom suočavamo I na kakvo su nasilje teroristi spremni.”

Američki predsednik Barak Obama danas je obećao američku podršku narodu Francuske.

„Francuskom narodu želim da poručim da su Sjedinjene Države uz vas danas i sutra. Tugujemo i borimo se sa vama za zajedničke , univerzalne vrednosti koje nas povezuju kao prijatelje i saveznike.“

Jedan zvaničnik francuske policije izjavio je da je osumnjičeni napadač, 32-godišnji Amedi Kulabali, isti čovek koji je juče ubio policajku južno od Pariza. Vlasti tragaju za njegovom saučesnicom, Hajet Bumedien.

Policija je dovela u vezu Kulabalija sa Šerifom i Saidom Kuačijem. Policija je prethodno privela devet osoba koje se ispituju zbog mogućih informacija koje imaju o napadu na redakciju satiričnog magazine Šarli Ebdo. Treći osumnjičeni, 18-godišnji Murad Hamid, predao se policiji u sredu uveče, ali još nije poznato kakva je njegova veza sa braćom Kuači.

U medjuvremenu, izlaze na videlo novi detalji o braći Kuači. Veoma rano su ostali bez roditelja i vodili život sitnih kriminalaca dok se nisu okrenuli radikalnom islamu.

“To su siročići koji su tražili porodicu, želeli su da pripadaju nekome I bili željni osvete”, kaže saradnik Trumanovog projekta za nacionalnu bezbednost Husein Rašid.

Godinama su se nalazili na listi ljudi kojima je zabranjeno letenje. Stariji brat, Said, putovao je u Jemen 2011. da bi se obučavao sa borcima Al Kaide. Mladji brat Šarif 2005. je uhapšen po optužnici za terorizam pošto je pokušao da se pridrži Al Kaidi u Iraku. Tada je proveo nekoliko godina u zatvoru. Za braćom Kuači danas je tragalo više od 80,000 pripadnika francuskih snaga bezbednosti.(Glas Amerike)